FreePrograms.me

Co je formát MP4?

Formát MP4 je vyžadován pro synchronní ukládání multimediálních informací ve flexibilním formátu pro sdílení, správu a úpravy multimediálních souborů.


Soubory MP4 lze distribuovat přes internet, což z něj činí jeden z hlavních formátů v digitálním úložišti pro přenos zvuku a videa z mnoha zdrojů na World Wide Web, i když do tohoto pole již bylo zadáno video Flash. Je to proto, že MP4 může poskytovat vysoce kvalitní výstup odpovídající kvalitě DVD při kompresní rychlosti 4 MB za minutu. Dnes tento formát souborů akceptuje více než 90 % chytrých zařízení.


Přípona souboru: MPEG-4 Part 14 / MP4

Kategorie: Multimediální soubor

Norma: ISO/IEC 14496-14

Vývojář: ISO




MP4-Speciální funkce

  • Formát MP4 je podobný formátu kontejneru MOV společnosti Apple. ISO schválila specifikaci formátu MPEG-4 a byla modelována po specifikaci souboru MOV vydané v roce 2001, ale formálně specifikuje podporu pro další funkce MPEG-4 a IOD (Initial Object Descriptors).
  • Standardní přípona souboru pro MPEG-4 Part 14 je MP4, ale soubory MPEG-4 mají obvykle další přípony, které patří do „rodiny MP4“: M4A a M4P. Soubory MPEG-4 s nešifrovaným streamováním pouze zvuku používají rozšíření M4A a se zašifrovaným zvukem, DRM FairPlay, které byly prodávány prostřednictvím iTunes Store, mají M4P.
  • Na rozdíl od většiny ostatních formátů kontejnerů je MP4 schopen ukládat další data, včetně titulků, statických obrázků, deskriptorů objektů a popisů scén.
     

MP4 - Výhody

  1.  Formát souboru MP4 působí dojmem kvality velmi podobné kvalitě videa původního DVD. A video, jak je to možné stáhnout z webových stránek rychle a snadno s cenově dostupným vysokorychlostním širokopásmovým připojením.
     Jak již bylo zmíněno, MP4 umožňuje přenos přes internet, což naznačuje, že obsah lze prohlížet v reálném čase. Většina webových stránek používá technologii MP4 k vkládání krátkých videoklipů do firemních reklamních stránek a jejich propagaci na internetu. Taková videa lze také snadno upravovat pomocí video editoru Bolide Movie Creator https://movie-creator.com/rus/. 
  2.  MP4 podporuje velká zařízení. Jako standardní video formát lze plynule přehrávat digitální zařízení a miniaplikace Moderna.
  3. Technologie MP4 je rozšiřitelná. Lze jej upravit tak, aby poskytl základ pro vývoj nových technologií v rámci „rodiny MP4“.

MOV a MP4 - rozdíl


Formáty MOV i MP4 jsou kontejnery souborů a běžně se používají k ukládání video souborů. Formát MOV byl původně vyvinut společností Apple Inc. jako formát pro jejich filmy QuickTime. MOV vykazuje výhody pro každodenní použití, jako je poskytování lepší kvality videa a schopnost zlepšit kvalitu zvuku a obrazu, ale trpí problémem, který vyplývá z jeho podstaty. Formát MP4, který byl vytvořen na základě typu souboru MOV, kde byly obě specifikace od samého počátku vyvíjeny v podstatě identické, ale později byl vyvinut standardní formát v multimediálním průmyslu. 

Protože oba používají pro kompresi dat stejný formát MPEG-4, jsou v prostředí Apple do značné míry zaměnitelné. Převod souborů MOV do MP4 a naopak nevyžaduje překódování videa. Pokud se ale převod provádí na jiném operačním systému než Apple, můžete narazit na problémy. Protože se MP4 stalo průmyslovým standardem, má větší kompatibilitu napříč platformami než MOV od Apple. Lidé s větší pravděpodobností najdou větší podporu pro MP4 než pro MOV.

Formát souborů MOV i MP4 jsou kontejnerové formáty pro ukládání multimediálních souborů.
Vývoj MP4 je založen na formátu MOV.
MP4 je standardní formát souboru a má větší kompatibilitu než MOV
.



Jaký užitek máme ze souborů MP4?


Převést SWF na MP4-SWF je zkratka pro Small Web Format a je to formát souboru Adobe Flash, vytvořený společností Macromedia, aby uživatelům pomohl prohlížet animovanou a multimediální vektorovou grafiku na internetu. Většina přehrávačů a zařízení včetně iPhone, iPad, iPod, Xbox, PSP, QuickTime, Windows Media Player však nativně nepodporuje formát SWF, pro přehrávání videí SWF bez problémů se doporučuje převést SWF na MP4.


Převod ISO na MP4-ISO je ve skutečnosti obrazový soubor, který obsahuje mnoho video souborů VOB na standardním CD. Přehrávače médií nepřijímají soubory ISO, protože se nejedná o soubor videa. Pokud si chcete prohlížet soubory ISO na svém smartphonu, tabletu nebo notebooku, musíte je převést na soubor MP4 pomocí dobrého nástroje.


Převést TS na MP4-TS (Transport Stream)je standardní formát, který využívá technologii MPEG-2 pro streamování souborů a ukládání dat. Běžně se používá ve vysílacích systémech, jako je HDTV, a navíc je to také formát souboru video streamu pro ukládání videa na DVD. Chcete-li si užít TS videa na jiných přehrávačích a zařízeních, musíte je převést do formátu MP4, abyste je mohli velmi pohodlně sledovat.


Převést ASF na MP4-ASF
, jehož celý název je Advanced Streaming Format, byl vyvinut společností Microsoft Corporation, zejména pro streamování médií. Windows Media Audio a Windows Media Video jsou dvě běžná média s obsahem v souboru ASF. Tento typ souboru může také ukládat ID3 tagy souborů MP3, včetně názvu, alba, interpreta a žánru nebo metadat pro video stopu. Pokud na internetu najdete soubory ASF a chcete si je přehrát na svých mobilních telefonech, nejlepší způsob je převést je do MP4.


30. března 2022 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 16:34
    Mp4 je formát pro multimédia, znám to už od první třídy
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:42
    Pěkný formát, líbí se mi. Článek bude užitečný pro začínající uživatele.
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:02
    Řeknu, že jako začínajícímu tvůrci obsahu na YouTube mi tento článek dal nové znalosti o formátu mp4 
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 21:41
    Uvědomil jsem si, co je to formát mp4, díky za informaci