FreePrograms.me

Jak vyrobit externí HDD z pevného disku

Как сделать внешний HDD из жёсткого диска


Informace můžete ukládat nejen na vestavěný pevný disk počítače nebo notebooku. Externí disk poskytuje mnohem větší možnosti. Taková paměť není vázána na konkrétní zařízení a bude snadné ji vzít s sebou. Flash disky mají podobné schopnosti, ale kapacita pevného disku je několikanásobně větší, což činí výběr takového úložiště zcela oprávněným. Vytvoření externího disku je celkem jednoduché, ale měli byste znát vlastnosti HDD zařízení.

Výběr pevného disku pro offline úložiště



Modernizace nebo porucha počítačového vybavení často vede ke vzniku dalšího HDD. Výměna pevného disku není problém ani pro běžného uživatele, vzhledem k jednoduchosti takové operace. Výsledkem je, že vám zůstane starý pevný disk, kterému lze snadno dát nový život. V závislosti na hardwarové konfiguraci mohou mít HDD různé formáty a při použití jako externí úložiště je důležité znát jejich rozdíly.

  • HDD 3.5 palce je standardní pevný disk počítače. Tento model má působivější rozměry a vyžaduje připojení samostatného 12V napájecího vedení, což přináší určité potíže při používání pevného disku;
  • HDD 2.5 palce je formát určený pro notebooky a další přenosná zařízení. Pevný disk lze napájet přes USB konektor, což bude pro jeho provoz dostačující.


Как сделать внешний HDD из жёсткого диска


Kromě určení formátu média byste měli věnovat pozornost jeho konektorům. Existuje zastaralý typ připojení IDE a modernější typ připojení SATA. Při použití pevného disku se starým rozhraním mohou nastat problémy kvůli nutnosti instalace speciálního převodníku. Technologie SATA je podporována všemi moderními zařízeními a s tímto HDD nejsou žádné problémy.

Po určení typu pevného disku můžete začít s výběrem zařízení pro konverzi HDD na plnohodnotné externí úložné zařízení. Tento problém lze vyřešit několika způsoby, jejichž výběr závisí na uživateli.

Metoda 1: Vnější kapsa



Pro pevný disk bude nejvýhodnější pořídit si speciální ohrádku, do které se připojuje přes SATA konektor. Použití takového pouzdra vám umožní získat mobilní zařízení pro ukládání dat, které se bude jen málo lišit od neoddělitelných externích disků. Připojení HDD se provádí pomocí standardního konektoru a skládá se z následujících kroků:

  1. Pomocí šroubováku se demontuje vnější tělo skříně a sejme se připojovací deska ovladače.



  2. Pevný disk je připojen ke konektorům řadiče, dokud není skupina kontaktů zcela vyrovnána.
  3. Pevný disk je instalován do vnější kapsy podle návodu a zajištěn šrouby.



  4. Při použití 3.5palcového HDD je připojen samostatný napájecí zdroj, po kterém je HDD připraven k použití.


Externí pouzdro může mít další výstupy eSATA, USB 2.0 nebo USB 3.0. Taková pouzdra jsou k dispozici pro 3.5 a 2.5 palcové disky, které vám umožní vybrat ten nejvhodnější model.

Metoda 2: Dokovací stanice



Použití stacionárního zařízení pro připojení HDD je vhodné pro uživatele, kteří preferují jednoduchý způsob instalace pevného disku. Konstrukce takového zařízení nevyžaduje demontáž, ale má působivější rozměry. Zpravidla se HDD připojuje k dokovací stanici přes speciální přihrádku, na jejímž dně je konektor SATA. Pevný disk je ponořen v této přihrádce a s trochou úsilí je upevněn v kontaktní skupině.



Přestože použití takového externího disku nebude z hlediska mobility příliš pohodlné, má použití dokovací stanice také výhody:

  • Snadná instalace pevného disku a rychlá výměna;
  • Sdílení několika HDD různých velikostí;
  • Dostupnost USB 2.0, USB 3.0, eSATA, SD a dalších formátů;
  • Použití zálohování a dalších funkcí.




Připojení pevného disku k dokovací stanici není o nic obtížnější než instalace flash disku, díky čemuž je tato metoda nejjednodušší. Tento způsob umožňuje vyrobit externí disk z pevného disku během pár sekund, ale pořízení dokovací stanice je finančně nejnákladnější.

Metoda 3: Připojení přes kabel



Pokud nejsou požadavky na estetiku vzhledu disku, můžete použít propojovací kabel. Tato metoda nebude z hlediska mobility příliš pohodlná, ale umožňuje získat plnohodnotný pevný disk. K realizaci takových úkolů budete potřebovat kabel s konektory USB a SATA. Při připojení HDD tímto způsobem nejsou žádné problémy. Tato metoda je skvělá pro testování pevných disků nebo jako dočasné řešení před zakoupením externího krytu.



Měli byste vědět, že tato metoda je vhodná pro 2.5palcové HDD a velké pevné disky by měly být připojeny přes samostatné elektrické vedení.
Existuje mnoho způsobů, jak využít další pevný disk jako externí disk. Navržená řešení se liší funkčností, cenou i designem a každý uživatel si může vybrat nejvhodnější typ připojení HDD. Ani ta nejsložitější metoda nezabere více než 10 minut a zaručuje výsledek v podobě nového datového skladu.
19. května 2018 5
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. ahhlov
    ahhlov
    4. prosince 2023 21:00
    Udělal jsem si externí HDD! Děkuju!
  2. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 21:12
    Udělal jsem si externí disk, díky článku za užitečné informace
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:57
    Internet mě právě opustil kvůli tomuto článku, díky, změnil jsem to na HDD