FreePrograms.me

Shotcut 24.06.26

Shotcut je bezplatný software pro úpravu a překódování videa. Editor pracuje s rozlišením až 4K a podporuje všechny oblíbené formáty. Můžete oříznout klip, sloučit několik souborů, použít zajímavé video efekty, zpracovat zvuk a provést korekci barev. Software také umožňuje převádět video na jiná rozšíření a upravovat rozlišení, snímkovou frekvenci, kodek a kvalitu obrazu. Abyste mohli využívat všechny dostupné funkce, stačí si zdarma stáhnout Shotcut v ruštině.
Upravte klip, vytvořte barevnou prezentaci, upravte staré video - tento pokročilý program vám umožní rychle vyřešit jakýkoli problém.

Shotcut je multiplatformní video editor, který je open source. To znamená, že můžete měnit jeho funkčnost, přidávat další pluginy a možnosti. Kromě toho má software přizpůsobitelné rozhraní: je možné změnit umístění a velikost oken, zavřít nepotřebné oblasti a přizpůsobit téma nabídky. Shotcut si také můžete zdarma stáhnout na většinu operačních systémů: verze jsou k dispozici v různých jazycích pro GNU, Linux, macOS, Microsoft Windows.
Jaké jsou výhody editoru videa oproti analogům:

  • ve vícejazyčném rozhraní je ruské umístění;
  • software podporuje nelineární úpravy, umožňuje v projektech kombinovat média různých formátů - obrázky, video, zvuk;
  • umožňuje pracovat s textem - přidávat do rámečku titulky, zobrazovat spořiče obrazovky;
  • existuje funkce pro extrahování zvukové stopy z videa a uložení zvukové stopy do videa;
  • Titulky si můžete stáhnout ze souborů ve formátu srt.

Možná se začátečníkům bude zdát program příliš komplikovaný. Rozhraní je přesycené funkcemi, většina nástrojů není vizualizována, ale skryta v podnabídkách. Pro rychlé zvládnutí programu můžete využít četné návody a pokyny na oficiálních stránkách a v uživatelských komunitách.
Program nabízí vícestopé úpravy a umožňuje nelineární úpravy. Můžete oříznout nepotřebné fragmenty, sloučit několik souborů do jednoho, přidat melodii a titulek. Chcete-li upravit záznam, použijte nástroje pro korekci barev, korekci zkreslení čočky, oříznutí a úpravu odstínu, světla a sytosti. Můžete také zpracovat zvukovou stopu: změnit frekvence, vytvořit útlum a zpoždění, normalizovat hlasitost, potlačit šum, použít dozvuk a další.
Zástupce nabízí galerii vestavěných efektů. Filtry jsou plně přizpůsobitelné a lze je vzájemně kombinovat. Provádění změn předvolby je snadné díky jednoduchému posuvnému systému. Mezi video filtry najdete: rozostření, oříznutí, přidání záře, vytvoření zrcadlového obrazu, korekci saturace, chromakey, stabilizaci a doostření. Editor také obsahuje možnost maskování filtru: předvolbu je možné aplikovat pouze na část rámečku.
Aplikace pracuje se všemi populárními video formáty a kodeky. Můžete si také stáhnout rozšíření jako GIF, PNG, JPEG, TGA, SVG, TIFF, BMP. Chcete-li přidat další formáty, můžete připojit speciální knihovny. V programu je k dispozici také dávkové kódování.
Software Shotcut je vhodný pro vysoce kvalitní zpracování videa. Umožní vám oříznout nepotřebné fragmenty, připojit klipy a aplikovat efekty. Rozhraní editoru se může zdát složité, zejména začínajícím uživatelům. Software se také zpomaluje na slabých počítačích a padá při práci se složitými projekty. Shotcut si můžete zdarma stáhnout v ruštině z oficiálních stránek. Pro stažení stačí kliknout na tlačítko Stáhnout. Je možné nainstalovat přenosnou nebo plnou verzi. Fungují na Windows, Linux, MacOS. Pokud potřebujete pohodlný video editor pro řezání klipů, lepení fragmentů pomocí hladkých, obsahuje automatické funkce pro korekci snímku, umožňuje stabilizovat video, nahradit obyčejné pozadí a připravit materiál pro zveřejnění na sociálních sítích.
Přidán kodér SVT-AV1 (rychlejší nehardwarový kodér AV1).
Přidána podpora pro obrazy AVIF (AV1).
Přidán video filtr Drop Shadow, který používá vstupní alfa kanál. (To znamená, že nebude správně fungovat, když se použije po textovém filtru ve videoklipu; spíše byste měli použít textový klip na horní stopě.)
Přidán filtr Vibrance videa. Je to podobné jako u Saturation, ale Vibrance je citlivá na aktuální saturaci spíše než na úpravu všech hodnot stejně jako u saturace. To je užitečné zejména pro prevenci změn odstínu pleti.
Přidán zvukový filtr Mid-Side Matrix pro zpracování těchto typů mikrofonů na správný stereo zvuk.
Přidány klíčové snímky > Vymazat při přetahování.
Přidán seznam skladeb > Nabídka > Reproduktory.
Přidána podpora pro soubory DJI LRF (MP4) jako proxy.
Opravy a změny
Vylepšené zpracování některých videí s proměnnou snímkovou frekvencí. Vlastnosti se nyní pokouší zobrazit cílovou snímkovou frekvenci souboru a rozšiřuje logiku detekce proměnné tak, aby zahrnovala podivné průměrné hodnoty snímkové frekvence (které předchozí verze zobrazovaly ve vlastnostech).
Režim pro prohlížení fragmentů playlistu se nyní zobrazuje v něm, nikoli v /Start.
Opraveno použití grafiky (text, obrázky atd.) na horní video stopě s grafickými efekty.
Opravena chyba se změnou trvání každého snímku pro animace Glaxnimate.
Opraveno nefunkční vrácení pro dočasné filtry.
Opravena historie spamu (zrušení) při použití ovládacích prvků prolínání na časové ose.
Opravena nepřesnost barev náhledu s GPU efekty.
Pevná časová osa > Vyberte Ne bez vymazání panelu Filtry nebo VUI.
Opraveno, že jedno stisknutí neresetuje vícenásobné výběry.
Opraveno Export > Kodek > Popis kvality se neaktualizuje po změně nastavení rychlosti.
Opravené vlastnosti > Proxy > Neobnovovat, pokud již existuje.
Opraveno, že změna vlastností (kromě rychlosti) ovlivní klipy na jiných stopách, když je pro všechny stopy povoleno Ripple.
Opraveno, jak přetažení ze zdroje na zdroj změní seznam skladeb.
Opraveno, že automatické přidávání stop by změnilo aktuální stopu videa, což by mohlo způsobit neočekávané chování, například při použití Vlastnosti > Změnit rychlost.
Opravené soubory automaticky generované ve složce projektu (.stab, .rawr atd.), které byly nesprávně generovány ve složce automatického ukládání dat aplikace v relaci aplikace ihned poté, co Shotcut obnoví automaticky uložený projekt.
Opraveno, že změna vlastností mohla způsobit smazání klipu na časové ose.
Opravena neočekávaná změna vybraného filtru při změně karet nebo kliknutí na kategorie filtru.
Opravené vlastnosti > Zvuk > Stopa > Vše.
Opravena složka projektu při zahájení relace s automatickým ukládáním a obnovením.
Opraveno: Nastavení > Časová osa > Automaticky přidávat stopy při přesouvání více klipů na časovou osu, vytváří se příliš mnoho stop.
Opravena nová nastavení > Formát času, který se na několika místech nepoužívá.
Opravené zobrazení > Historie aplikací > Předchozí nefungující po prvním spuštění.
Opravené vlastnosti > nabídka > Zobrazit datový tok se skrytím první sekundy.
Aktualizováno Qt na verzi 6.7 na macOS, Windows a Flatpak.
Aktualizováno dav1d na verzi 1.4.2.
Aktualizován FFmpeg na verzi 7.0.
Aktualizováno OpenCV na verzi 4.9.0.
Aktualizováno VMAF na verzi 3.0.0.

Open source program je šířen pod licencí GPLv3 – zástupce si můžete stáhnout zdarma. Vývojář nenastavuje žádná omezení, při výstupu není žádný vodoznak a reklama neruší práci. Vytvořená videa lze použít pro osobní i komerční účely.
Od roku 2023 lze Shotcut nainstalovat pouze na počítače s nejnovějšími verzemi 64bitového operačního systému.

V programu je zabudována řada předpřipravených sad nastavení, které umožňují pracovat s aplikací doslova jednoduchým kliknutím tlačítka myši.
 
03. července 2024 0
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný