FreePrograms.me

Přetaktování grafické karty NVIDIA GeForce

Разгон видеокарты NVIDIA GeForce



Technologie se rok od roku vyvíjí: vydávají se nové modely počítačů, ty nejzajímavější игры, ale... to není ten problém – grafický adaptér počítače má bohužel tendenci zastarávat. co dělat? Možností je nákup nového počítače; nebo je možné přetaktovat grafický adaptér vašeho počítače?

V tomto článku se tedy podíváme na to, jak přetaktovat grafický adaptér NVIDIA GeForce (musím říci, že je to jeden z nejspolehlivějších GA na trhu).
Často funguje „naplno“, ale ne na hranici svých možností, využívá pouze 70-80 % do něj vložených zdrojů. Grafický adaptér je možné přetaktovat pomocí overlockingu.

Co je Overlocking? Jedná se o proceduru, při které dojde k přetaktování některé součásti počítače zvýšením frekvencí nad standardní režim; to by mělo zvýšit výkon grafické karty.

Chcete-li přetaktovat grafickou kartu, potřebujete znát následující informace:


  1. Chcete-li zvýšit snímkovou frekvenci, zvýšíte napětí mikroobvodů - to znamená, že napájecí zdroj nemusí být schopen vyrovnat se se zátěží. Je možné, že vás to nikdy nebude obtěžovat, ale také nemůžete vyloučit možnost, že se počítač vypne až po zapnutí. Jediným východiskem z jejich situace je nákup nového napájecího zdroje.

  2. Už jste rádi, že hrajete produktivní hry na vysoké nastavení bez chyb, když se váš počítač náhle vypne kvůli přehřátí? To je normální, protože jste zvýšili výkon grafické karty, a proto se také zvýší její „odvádění tepla“. Existuje důvod přemýšlet o modernizaci chladicího systému: instalaci nového chladiče nebo přidání kapalinového chladicího systému.

  3. Frekvenci je nutné zvyšovat postupně: 10-15 % standardního nastavení bude pro začátek více než dostatečné. V opačném případě nemusí být grafická karta schopna vyrovnat se se zátěží a selhat.


Pokud při dlouhodobém spuštění výkonné hry nebo specializovaného testu zůstanou hodnoty teploty normální, zkuste následující kroky:
  • Firmware systému BIOS

  • použití specializovaných nástrojů


Zkušenějším uživatelům se doporučuje první možnost, tedy blikání. Začátečníkům se doporučuje, aby se omezili na následující aplikace:
  • GPU-Z

  • Inspektor NVIDIA

  • FurMark

  • SpeedFan


Pokud se rozhodnete přetaktovat grafickou kartu, varujeme vás: v tomto případě nebude poškození opraveno v rámci záruky.

Krok 1: Změřte a sledujte teploty



SpeedFan vám ukazuje teplotu některých součástí počítače. Mezi ně samozřejmě patří grafický adaptér. Je nutné, aby nástroj fungoval nepřetržitě: při úpravě některých kritérií potřebujete
„měřit“ změny teploty.

Разгон видеокарты NVIDIA GeForce



Pokud při velkém zatížení stoupne na cca 65 stupňů, nebojte se – je to v normálních mezích. Pokud by k tomuto zahřátí na takovou teplotu došlo bez zátěže, nejlepším řešením by bylo opustit myšlenku přetaktování počítače.

Krok 2: „Zátěžový test“ s FurMark


  1. Po spuštění programu klikněte "Zátěžový test GPU"takže program načte počítač skrz.



  2. Když se na obrazovce objeví oznámení, klepněte na něj "OK". Samotné upozornění varuje před možným přehřátím PC.



  3. Poté se na obrazovce otevře okno se skvělou animací, tzv. „Donut“. Dívat se na něj budete moci zhruba čtvrt hodiny a zároveň budete sledovat ukazatel teploty. Po uplynutí doby testu by hodnota neměla být vyšší než 80 stupňů.




FurMark může také provádět proceduru benchmarkingu grafické karty. Nakonec budete mít hodnocení výkonu vaší grafické karty a budete ji moci porovnat s tím, co bude na vašem PC po přetaktování.

Opatření 3: Měření standardních ukazatelů



Většina dat NVIDIA GeForce bude podrobně prozkoumána níže:

  1. Je třeba se podívat na hodnoty takových ukazatelů, jako jsou "Rychlost vyplnění pixelů" („míra naplnění pixelů“), "Rychlost vyplnění textury" ("rychlost plnění textury") a "Šířka pásma" ("šířka pásma paměti"). Hry závisí na těchto indikátorech, protože ukazují výkon grafické karty.



  2. Níže jsou uvedeny indikátory frekvence paměti grafického jádra a shader jednotek grafické karty, které v budoucnu vyměníte. V obslužném programu je uvidíte jako "GPU hodiny", "Paměť" и "Shader". Pokud tato data zvýšíte, výkon se zlepší.




Krok 4: Změňte frekvenci grafického adaptéru



Možná bude tato fáze nejdůležitější a hlavní věcí není spěchat, dělat vše pomalu a rozvážně, aby nedošlo k poškození zařízení. Práce bude provedena pomocí programu NVIDIA Inspector.

Pokud se rozhodnete zrušit následné akce, použijte tlačítko "Použít výchozí".

  1. Na hlavní obrazovce můžete sledovat indikátory, jako je frekvence "Hodiny", napětí, rychlost otáčení lopatek chladiče v řadě "Fanoušek" a indikátor teploty grafické karty. A vše je v procentech.

  2. Klikněte na tlačítko "Zobrazit overlocking"a otevře se před vámi panel pro změnu nastavení. Nejprve zvyšte hodnotu "Shaderové hodiny" někde na 10 procent, posunutím posuvníku doprava. "GPU hodiny" bude automaticky aktualizován. Chcete-li uložit, co jste změnili, klikněte na "Použít hodiny a napětí".



  3. Dále musíte zkontrolovat funkčnost grafické karty s aktualizovaným nastavením. Chcete-li to provést, znovu otevřete aplikaci FurMark a spusťte „Bagel“. Obraz by měl běžet plynule, bez artefaktů nebo jakýchkoliv chyb a teplota by neměla překročit hranici 85 stupňů. Pokud byl tento práh zvýšen, změňte frekvenci na nižší a restartujte test. Poté tento algoritmus opakujte a v případě potřeby opět snižte frekvenci.

  4. Pokud se teplota grafické karty a dalších komponent nezvýší nad normální hodnotu, je možné přidat frekvence. Opět bychom rádi připomněli, že to vše je potřeba dělat pomalu a umět to „ukončit“ včas.

  5. Nakonec stačí sloupec zvětšit "Napětí" přibližně jeden oddíl a nezapomeňte změny uložit.


Krok 5: Uložte nastavení



Nové nastavení můžete uložit kliknutím na tlačítko "Creat Clock Chortcut".



Po této akci se vytvoří zástupce, jehož spuštěním použijete nové konfigurace. U tohoto souboru je také možné nastavit automatické stahování umístěním do složky tzv "spuštění", který je v nabídce "Пуск".

Krok 6: Zkontrolujte změny



Nakonec musíte zopakovat testy v programu FurMark, ujistěte se, že jste byli schopni změnit hodnoty v programu GPU-Z. Výpočet procenta zlepšení výkonu bude jednoduchý: porovnejte počáteční a přijatá data.

Proces, jako je přeblokování grafické karty, je poměrně dlouhý a komplikovaný, vyžaduje hodně pozornosti. Kompetentní přístup zvýší výkon grafické karty až o 20%, to znamená, že ji zvýší na úroveň luxusních zařízení.

V tomto článku jsme se podívali na postup přetaktování grafické karty NVIDIA GeForce. Než se pokusíte přetaktovat grafickou kartu, dodržujte základní doporučení na začátku článku, abyste ji nepoškodili.

16. února 2018 2
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 14:23
    Nenechte se příliš unést přetaktováním grafické karty, protože může snadno vyhořet a budete si muset koupit novou.
  2. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 23:55
    Přetaktování grafické karty dopadlo skvěle, díky za informaci, doporučuji