FreePrograms.me

Monitorování teploty grafické karty

Наблюдение за температурой видеокарты


Jedním z nejdůležitějších ukazatelů je teplota grafické karty - musí být pravidelně a systematicky sledována. Pokud jste líní a nikdy jste grafickou kartu nezkontrolovali, obdržíte a podepíšete: tady je dlouho očekávané přehřátí grafického čipu umístěného v drahém a opotřebovaném grafickém adaptéru.

O dostupných metodách



V tomto článku se podíváme na dvě možnosti monitorování teploty grafické karty: jednu, která vyžaduje další nástroj, a druhou, která vyžaduje další vybavení, zařízení zvané pyrometr.

Možnost 1: Měření pomocí pyrometru



Bohužel ne všechny součástky na desce s plošnými spoji grafického adaptéru jsou vybaveny senzory: například paměťový čip nebo napájecí subsystém. Právě tyto komponenty však mají ve zvyku se přehřívat při nadměrné zátěži a konkrétněji při přetaktování grafického adaptéru.

Наблюдение за температурой видеокарты


K měření teploty tímto způsobem budete potřebovat speciální zařízení - pyrometr. Samotné měření je poměrně snadné: musíte nasměrovat paprsek zařízení na součásti desky a měřit teplotu.

Možnost 2: Použití speciálních programů



Nástroje, které lze použít k měření teploty, lze myšlenkově rozdělit na dvě podskupiny: informační (kde lze sledovat pouze indikátory) a diagnostické (ve kterých můžete otestovat svůj počítač).

GPU-Z je program prvního typu. S jeho pomocí můžete sledovat úroveň zatížení uzlů a také zjistit informace o grafické kartě - model, množství video paměti a frekvenci procesoru. Tyto informace najdete na kartě "Snímače".



Nástroj umožňuje konfigurovat zobrazení minimálních nebo maximálních a průměrných hodnot. Pokud vás zajímá, na jakou teplotu se grafický adaptér zahřívá při maximální zátěži, tak klikněte na položku "Zobrazit nejvyšší čtení" v rozevírací nabídce. Chcete-li „načíst“ grafickou kartu, musíte spustit výkonnou hru po dobu 30–40 minut. Program automaticky zjistí nejvyšší teplotu grafické karty.



K dispozici je také pokročilejší nástroj - Furmark, který vám umožňuje sledovat hodnoty ze snímačů grafické karty a číst jejich hodnotu.
  1. Nejprve spusťte nástroj a poté klikněte na tlačítko "zátěžový test GPU".



  2. Po tomto klikněte na "JÍT"začít důvěřovat.



  3. Po vašem souhlasu začne test „chlupaté koblihy“ – tedy benchmark, který uživatelé nazývají. Ve spodní části obrazovky je stupnice, na které můžete sledovat změnu teploty. Je nutné pokračovat v pozorování, dokud se graf nestane plnou přímkou: to znamená, že teplota přestala stoupat.


V tomto článku jsme se podívali na možnosti měření zahřívání grafické karty, které vám umožní včas identifikovat problém a opravit jej.
03. února 2018 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 11:18
    Začala se mi zobrazovat chyba o přehřívání grafické karty, nainstaloval jsem nový přídavný ventilátor, chyba zmizela, ale mám pocit, že se grafická karta stále zahřívá.
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 14:25
    Používám program MSI autoburn, tam jde velmi snadno regulovat i ventilátory, podívejte se, jak je nabitá grafická karta, kolik stupňů, kolik stupňů procesoru
  3. Stasone
    Stasone
    6. prosince 2023 23:13
    Monitorování teploty grafické karty je velmi důležitý proces.
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 23:57
    Je velmi důležité sledovat teplotu grafické karty, budu sledovat