FreePrograms.me

Jak přetaktovat grafickou kartu AMD Radeon

Как разогнать видеокарту АMD Radeon


Technologie se vyvíjejí úžasnou rychlostí a už po dvou týdnech obdivování svého nového počítače se začnete poohlížet po nových zajímavých modelech. Ale je to opravdu nutné? Možná váš počítač již nezvládá nové hry (toto je jeden z nejčastějších důvodů pro výměnu počítače, zejména mezi hráči, možná vám není příjemné pracovat v některých programech využívajících 3D grafiku). Nemusíte hned kupovat nový počítač: grafický adaptér zařízení si můžete přizpůsobit svým potřebám a vše bude v pořádku.
Výrobce obvykle u grafického adaptéru nenastavuje nejvyšší hodnoty frekvence a právě díky tomu je k dispozici postup pro jeho přetaktování.

Přetaktování karty AMD Radeon



V první řadě musíte vědět, že přetaktování (tedy přetaktování grafického adaptéru) má určitá rizika. Na to musíte předem myslet:
  1. Prvním krokem je zvýšení proudu do grafické karty – tím se zvýší její výkon.

  2. Váš počítač se mohl přehřát více než jednou. Pokud chcete grafickou kartu přetaktovat, nemělo by se to stát - proto se předem postarejte o zlepšení chlazení zařízení: po přetaktování bude grafická karta generovat hodně tepla.

  3. Zvýšení dodávky proudu může mít špatný vliv na napájecí zdroj: může se začít přehřívat.

  4. Akce týkající se stolního počítače byly označeny nahoře. Pokud tedy chcete svůj notebook (zejména levný model) přetaktovat, můžete zaznamenat dva předchozí problémy a současně.


A tak, pokud se přesto rozhodnete svůj počítač přeblokovat, pak vše dělejte striktně krok za krokem, jak je psáno v tomto článku.

Obecně bude skvělé, pokud přetaktování, nebo spíše flashování BIOSu grafické karty, provede odborník. Pokud se však rozhodnete provést přetaktování sami, budete potřebovat tyto aplikace:
  • GPU-Z;

  • MSI Afterburner;

  • FurMark;

  • speedfan.


Před zahájením postupu nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou ovladače grafické karty aktuální.

Krok 1: Zkontrolujte teplotu



Jak bylo uvedeno výše, grafická karta začne generovat mnohem více tepla. Během procesu přetaktování je nutné zajistit, aby se grafická karta ani ostatní části nepřehřály (a obecně nebyly zahřáté na teplotu 80 stupňů). Ale pokud k tomu dojde, musíte trochu „zpomalit“ a snížit nastavení.

Ke sledování tohoto procesu použijte aplikaci SpeedFan: uvidíte teplotu mnoha součástí systému.

Как разогнать видеокарту АMD Radeon


Akce 2: Zátěžový test a benchmarking



Nejprve se podívejte, zda se vaše grafická karta přehřívá při standardním nastavení (pro kontrolu je třeba zapnout výkonnou hru asi na hodinu a „zkontrolovat“ teplotu grafické karty ve SpeedFan, nebo můžete použít program FurMark , který dokáže dokonale zatížit grafickou kartu a sledovat teplotu v reálném čase).
  1. Spusťte program a zobrazte jej v okně nástroje "zátěžový test GPU".



  2. Když se objeví upozornění, klikněte na "OK". Samotné upozornění uvádí, že se počítač může přehřívat.



  3. Poté se otevře okno s animací „donut“. Při sledování teploty si ji můžete užívat 10-15 minut. Po čase by teplota neměla přesáhnout 80 stupňů.



  4. Pokud je teplota mnohem vyšší než 80 stupňů, musíte přemýšlet o tom, jak zlepšit chlazení grafického adaptéru, a ne o jeho zrychlení. „Chlazení“ je možné zlepšit díky novému chladiči (nebo zvýšení rychlosti otáčení lopatek starého) nebo systémové jednotce vybavené kapalinovým chlazením.


FurMark může také provádět proceduru benchmarkingu grafické karty. Nakonec budete mít hodnocení výkonu vaší grafické karty a budete ji moci porovnat s tím, co bude na vašem PC po přetaktování.
  1. Klikněte na libovolné tlačítko z bloku "Benchmarking GPU". Jediný rozdíl mezi nimi je rozlišení, se kterým bude program reprodukovat grafiku.



  2. Úplně stejné video „Donut“ poběží asi jednu minutu a poté vám bude předložena zpráva s hodnocením vaší grafické karty.



  3. Zapište si tyto informace nebo pořiďte snímek obrazovky.


Opatření 3: Revize těchto charakteristik



Aplikace GPU-Z vám ukáže předmět vaší práce. Nejprve si prohlédněte hodnoty "Rychlost vyplnění pixelů", "Rychlost vyplnění textury" и "Šířka pásma". Můžete na ně zkusit přesunout kurzor a zjistit, co to je. Obecně řečeno, toto jsou některé z nejdůležitějších ukazatelů, které určují výkon grafické karty. Nejzajímavější na tom je, že je lze zvětšit! K tomu je ale potřeba změnit další vlastnosti.



Níže vidíte následující hodnoty: "GPU hodiny" и "Paměť". Grafická karta a paměť pracují na těchto frekvencích. Můžete je trochu napumpovat – tím upgradujete výše popsané parametry.

Akce 4: Změna provozních frekvencí



Pro přetaktování samotného GPU AMD Radeon je dobrou volbou utilita MSI Afterburner.

Důležité je, jak s programem pracujete: musíte po malých (důležitě velmi malých!) krocích zvyšovat frekvence. Po každé změně, kterou provedete, musíte provést test. Za předpokladu, že GPU bude nadále pracovat stabilně, je možné zvýšit nastavení a poté restartovat testování. Tento cyklus se musí opakovat, dokud se grafická karta během zátěžového testu nezačne zvedat a přehřívat. Dále je potřeba snížit frekvence, aby již nedocházelo k problémům.

Nyní se na tento proces podíváme podrobněji:
  1. Klikněte na ikonu nastavení v hlavním okně programu.

  2. V nastavení „Základní“ klikněte na "Odemknout ovládání napětí" и "Odemknout monitorování správy".



  3. V tuto chvíli funkce "spuštění" není potřeba – musí být deaktivována.



  4. V první řadě se zvýší "Základní hodiny" (což je frekvence procesoru). Tato akce se provádí posunutím požadovaného posuvníku doprava. Pro začátek stačí mezera 50MHz. Chcete-li změny použít, klikněte na tlačítko se zaškrtnutím.



  5. Dále musíte provést zátěžový test a počkat čtvrt hodiny a sledovat průběh.

  6. Pokud se na obrazovce neobjeví žádné artefakty a teplota grafické karty zůstane normální, můžete znovu přidat 50 MHz a povolit testování. Pokračujte v tom, dokud se grafická karta nezahřeje a grafika nebude normální.

  7. Jakmile se dostanete na samý okraj frekvence, snižte ji, abyste dosáhli stabilního provozu během zátěžového testu.

  8. Nyní posuňte posuvník podobným způsobem "hodiny paměti" a po všech dalších následných kontrolách nepřidávejte více než 100 MHz. Po všech změnách nezapomeňte kliknout na zaškrtnutí.




Krok 5: Nastavte svůj profil



Po ukončení aplikace budou všechna vaše nastavení resetována – pro uložení výsledků vaší práce klikněte na „uložit“ a vyberte jedno z čísel profilu. Když znovu vstoupíte do programu a kliknete na tento profil, vaše nastavení se okamžitě použije.



Přetaktovaný grafický adaptér je potřeba hlavně pro hraní her. Pro standardní použití počítače nemá smysl jej používat. Z tohoto důvodu můžete v MSI Afterburner provádět konfigurační nastavení pouze při spouštění her. Chcete-li tento jednoduchý krok zopakovat, přejděte do nastavení a klikněte na kartu „Profily“. V zobrazeném řádku „3D profil“ klikněte na dříve označené číslo. Klepněte na tlačítko OK.



Akce 6: Konsolidace výsledků



Nyní musíme reprodukovat další benchmark ve FurMarku a porovnat výsledky. Bude normální, pokud bude procentuální nárůst hlavních frekvencí přímo úměrný procentuálnímu zvýšení produktivity.
  1. Chcete-li zkontrolovat výsledky, načtěte GPU-Z a zobrazte změny v určitých metrikách výkonu.

  2. Alternativou by byl nástroj nainstalovaný s ovladači na grafickou kartu ADM.

  3. Klepněte pravým tlačítkem myši na plochu a vyberte položku ze seznamu, který se zobrazí "Grafické vlastnosti".



  4. Klikněte "AMD Overdrive" v menu vlevo a po přečtení přijměte varování.

  5. Jakmile dokončíte automatické ladění, můžete aktivovat Overdrive a přetáhnout posuvník.




Pouze možnost tohoto přetaktování je v maximálních mezích přidělených autotuningem. Pokud si dáte čas a budete svému počítači věnovat velkou pozornost, můžete svůj grafický adaptér AMD Radeon přetaktovat do té míry, že bude fungovat na úrovni některých moderních počítačů.
01. února 2018 3
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 11:19
    Na vašem webu jsem našel spoustu článků o grafické kartě, chci ji začít upgradovat.
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 15:13
    Zkoušeli jsme přetaktovat kamarádovu kartu a málem se rozbila a museli jsme ji odnést do servisního střediska
  3. Stasone
    Stasone
    6. prosince 2023 23:08
    děkuji, že jste mi podrobně řekl, jak přetaktovat moji kartu AMD Radeon