FreePrograms.me

Nainstalujte Windows 11 na virtuální počítač s Windows 10

Virtuální stroje jsou skvělým způsobem, jak otestovat operační systém, aniž byste museli měnit ten, který právě používáte. Vytvoření izolovaného prostředí uvnitř virtuálního počítače neovlivní použitý operační systém. Existuje mnoho externích programů, které vám umožňují vytvářet virtuální stroje, ale my použijeme Hyper-V, funkci zabudovanou do Windows 10.


Jak zkontrolovat kompatibilitu s počítačem a povolit Hyper-V ve Windows 10



Nejprve se musíte ujistit, že máte počítač kompatibilní s Hyper-V, zkontrolujte jeho vlastnosti. Spuštění virtuálního stroje není lehký úkol, takže budete muset méně než 4 GB paměť s náhodným přístupem na vašem PC. Ve skutečnosti Windows 11 vyžaduje ještě více, protože virtuální počítač, který vytvoříte, musí mít 4 GB podle požadavků Windows 11. Musíte mít ještě dvě věci:

  1. 64bitový procesor s překladem adres druhé úrovně (SLAT).
  2. Podpora procesoru pro rozšíření režimu sledování virtuálního stroje (VT-x na procesorech Intel).

Většina moderních procesorů by tyto funkce měla podporovat, ale vždy je lepší mít jistotu.


Nebo můžete zkontrolovat tyto požadavky na procesor, požadavky na CPU a zda váš počítač podporuje Hyper-V pomocí PowerShell, podívejte se, jak se to dělá:

  • Stiskněte kombinaci Windows + S, zadejte powershell a spusťte jej jako správce.
  • Zadejte nebo zkopírujte a vložte systeminfo.exe a stiskněte Enter.
  • V horní části zprávy najdete informace, které potřebujete k zobrazení podpory procesoru a CPU. Pokud potřebujete ještě více informací, klikněte Windows + R a zadejte msinfo32, která vám poskytne čísla modelů pro komplexnější online vyhledávání.
  • Viz část Požadavky Hyper-V na konci. Aby Hyper-V fungovalo, musí být všechny položky nastaveny na Ano.


Pokud firmware s povolenou virtualizací říká „Ne“, můžete jej povolit v systému BIOS počítače a postupujte takto:

  • Že zadejte BIOS, musíte počítač restartovat a po opětovném zapnutí stiskněte několikrát klávesu Esc, F2, F8, F12 nebo DEL, záleží na tom, jaký máte počítač.
  • V BIOSu najděte "Intel Virtualization Technology", "SVM Mode" nebo něco podobného a aktivujte to.
  • Uložte a ukončete BIOS, nejčastěji je to klávesa F10, ale opět záleží na počítači.


Povolte Hyper-V jako volitelnou funkci


  1. Stiskněte Windows + S, zadejte Ovládací panely a zadejte.
  2. Nastavte Ovládací panely na Zobrazit podle: Kategorie. Klikněte na Programy a poté na Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows.
  3. Hyper-V by měla být jednou z vašich prvních možností. Zaškrtněte všechny možnosti a klikněte na tlačítko Přijmout, systém Windows vyhledá soubory a poté vás vyzve k restartování počítače, což byste měli udělat.


Instalace Windows 11 na virtuální počítač W10 s Hyper-V


Chcete-li nainstalovat Windows 11 na virtuální počítač W10 s Hyper-V, první věc, kterou musíte udělat, je mít po ruce Windows 11 ISO, takže postupujte podle tohoto jednoduchého průvodce a stáhněte si oficiální ISO Windows 11.

Vytvoření virtuálního počítače v Hyper-V není vůbec obtížné, stačí provést tyto jednoduché kroky:

  1. Klikněte na "Start" a vyhledejte "Nástroje pro správu Windows" a poté vyberte "Hyper-V Manager".
  2. V levém horním rohu uvidíte název přiřazený vašemu PC jako terminálu. Klikněte pravým tlačítkem na toto jméno a vyberte Nový > Virtuální stroj.
  3. Spustí se Průvodce vytvořením virtuálního stroje, klikněte na Další a poté zadejte název virtuálního stroje (například Windows 11).
  4. Poté vyberte generaci virtuálního počítače, který chcete vytvořit. Pro Windows 11 by měla být použita generace 2.
  5. Nyní musíte přidělit RAM. Windows 11 vyžaduje alespoň 4 GB RAM, takže zadejte 4096 MB a ujistěte se, že je povolena možnost dynamické paměti. Pokud chcete, můžete přidělit více paměti RAM, testovali jsme to a funguje to dobře se 4 GB na počítači s 12 GB RAM.
  6. V dalším kroku změňte typ připojení na Výchozí přepínač, to umožní vašemu virtuálnímu počítači přístup k internetu.
  7. Nyní musíte nakonfigurovat prostor virtuálního pevného disku. Virtuální stroj zabírá místo a používá ho, jako by to byl pevný disk, ale ve skutečnosti je také virtuální. Pokud je tento prostor na vašem hostitelském počítači volný, můžete vybrat požadovanou hodnotu. Musíme si uvědomit, že Windows 11 vyžaduje 64 GB paměti, takže je dobré, když alokujete alespoň 80 GB a pak to Windows 11 přijme, ale mluvíme o virtuálním prostoru, dali jsme 50 GB a Windows 11 to přijme , ale abyste to neriskovali, nainstalujte si 80 GB.
  8. Pokud jste postupovali správně podle pokynů ke stažení systému Windows 11, měl by být tento soubor umístěn v "stahování" nebo ve složce, kam jste jej přesunuli. Klikněte na Procházet, vyhledejte tuto složku a vyberte Windows 11 ISO k instalaci. Když kliknete na Další, zobrazí se souhrn, vyberte Dokončit.
  9. V nabídce na pravé straně pod Windows 11 (toto je virtuální stroj, který jsme právě vytvořili) klikněte na Nastavení.
  10. Stiskněte Bezpečnost a ujistěte se, že jsou povoleny možnosti Povolit zabezpečené spouštění, Povolit modul zabezpečené platformy a Šifrovat provoz a stav migrace virtuálního počítače. Klepněte na tlačítko Použít.
  11. Nyní v sekci Procesor Zvyšte počet virtuálních procesorů na dva, jak vyžadují minimální požadavky Windows 11 Klikněte Použít a poté OK.
  12. Vše je připraveno, stiskněte tlačítko Homepro zahájení instalace systému Windows 11.

 


Instalace Windows 11 na virtuální počítač

Chcete-li dokončit instalaci Windows 11 na virtuálním počítači W10, přejděme k instalaci Windows 11, která se načetla po kliknutí na tlačítko Start. Provedeme čistou instalaci a ta se neliší od instalace jakéhokoli systému Windows. Je však nutné vzít v úvahu některé podrobnosti:

  • Výchozí nastavení jazyka a oblasti by mělo být v pořádku, pokud ne, vyberte je, klikněte na Další a klikněte na Instalovat nyní.
  • Zadejte svůj produktový klíč, pokud jej máte po ruce. Tento krok můžete přeskočit, ale budete ho potřebovat později, takže máme 4 univerzální klíče pro instalaci Windows 11, podívejte se na ně.
  • Vyberte edici Windows 11, kterou chcete nainstalovat, ale ujistěte se, že odpovídá kódu Product Key, který jste použili.
  • Přijměte licenční smlouvu a poté vyberte možnost Vlastní: nainstalovat pouze systém Windows (pokročilé). Nebojte se, nezapomeňte, že se jedná o virtuální pevný disk, z pevného disku vašeho počítače nic nevymaže.
  • Nyní vyberte virtuální pevný disk, který jsme vytvořili, a klikněte na Další. Začne proces instalace a poté začne nastavení systému Windows 11.


To je vše, dokončili jsme instalaci Windows 11 na virtuální stroj W10. 

20. dubna 2023 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 15:22
    Pomocí programu můžete zjistit, jak bude systém Windows 11 fungovat, aniž byste na něj přešli
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:05
    Uložil jsem si to do záložek. Velmi užitečný článek. Pokud to bude užitečné, napíšu o výsledku.
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 12:29
    Skvělé, můj počítač se ukázal být kompatibilní s hyper-v 
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 17:40
    Děkuji za článek, opravdu pomohl s prací, doporučuji!