FreePrograms.me

Zjistěte vlastnosti vašeho PC pomocí DxDiag

DxDiag je diagnostický nástroj pro DirectX, knihovnu Microsoft Apis pro 3D zpracování, jako je Vulkan. DirectX se používá ve videohrách a dalších aplikacích, které využívají 3D akceleraci, a protože je integrován do nejnovějších verzí Windows, najdeme utilitu na našich počítačích, aniž bychom museli cokoli instalovat.



Zpočátku byl tento nástroj používán nejen pro diagnostiku, ale také pro testování souvisejících zařízení DirectXa dokonce i k opravě chyb, které se vyskytly, ale počínaje systémem Windows Vista nástroj zobrazuje pouze informace o počítači a jeho zařízeních.



Přístup k tomuto nástroji je velmi jednoduchý, stačí zadat „dxdiag“ do textového pole v nabídce Start a kliknout na jedinou možnost, která se zobrazí. V tomto okamžiku začne nástroj pracovat a v některých případech se objeví malé okno s dotazem, zda chceme, aby systém Windows zkontroloval, zda jsou ovladače digitálně podepsány, na což klikneme „ano“.

Po několika sekundách se otevře okno s obslužným programem DxDiag, ve kterém je několik záložek, které popíšeme v další části průvodce, kde jsou různá systémová, obrazovka, zvuk a vstupní zařízení dostupná na našem počítači. seskupeny.

Jaké informace poskytuje DxDiag?


DxDiag nám poskytne informace o zařízeních v počítači souvisejících s 3D zpracováním, ovladačích, které tato zařízení používají, a podrobnosti o tom, jak souvisí s Apis, který obsahuje DirectX, takže i když najdeme spoustu informace o grafické kartě a jeho ovladačů, nebudeme mít tolik podrobností o paměti RAM, procesor nebo základní deska náš systém.

Systém:



Toto je hlavní záložka utility, kde se zobrazuje hlavní souhrn obecných informací o našem systému. Většina zde zobrazených informací není nijak zvlášť tajemná, počínaje datem a časem otevření nástroje, názvem počítače, informacemi o verzi a distribuci operačního systému, jazykem a lokalitou systému.

Ale pak jsou zde informace o základní desce: výrobce systému, kde je obvykle uveden výrobce základní desky, model systému, kde je v některých případech uveden model základní desky, a BIOS, kde bude uvedena verze BIOS.

Dále jsou uvedeny hodnoty pro procesor, které budou označovat jeho přesný model, dále počet virtuálních jader nebo procesních vláken a základní rychlost procesoru. A po nich - velikost systémové RAM v MB, dále velikost swapovacích souborů a jejich využití a nakonec verze DirectX.

Video


Na této kartě najdeme možnosti o naší grafické kartě, která má kartu pro každou obrazovku, kterou jsme připojili k systému.

V bloku zařízení se objeví informace o grafickém procesoru s uvedením modelu a velikosti paměti různých typů a dále informace o naší obrazovce, rozlišení a obnovovací frekvenci. V sekci ovladačů bude uvedena verze ovladačů a další informace o nich, například podporované verze Direct3D, z nichž nejnovější je DirectX 12 Ultimate nebo 12.2. Nakonec budeme mít kartu funkcí DirectX a další kartu s názvem poznámky, která nám řekne, zda DirectX zjistil nějaké problémy se zařízením.


znít



V této sekci získáme informace o zvukových zařízeních našeho systému, stejně jako v případě obrazovek budeme mít pro každé zvukové zařízení záložku, v sekci zařízení získáme podrobné informace o každém výstupu a v ovladači v sekci budeme mít informace o softwaru, který jej spravuje, a také sekci poznámek pro hlášení problémů.


Vstupte



Nakonec budeme mít kartu Vstup, kde uvidíme zařízení připojená k počítači, která lze použít jako jakýkoli typ vstupu, ať už jde o mikrofony, klávesnice, myši, snímání videa... a ve spodní záložce souvisejících vstupních zařízení budeme mít rozevírací seznam se strukturou USB.

Nástroje DxDiag


Hlavní nástroj DxDiag nám umožňuje rychle a bez instalace externích nástrojů zkontrolovat vlastnosti našeho počítače, ale také nám umožňuje udělat něco, co může být za určitých okolností velmi užitečné: exportovat charakteristiky našeho počítače, což můžeme provést kliknutím na tlačítko „Uložit informace“, které se zobrazí v pravém dolním rohu okna.


Export lze provést v textovém nebo XML souboru a je to skvělý způsob, jak předat kompletní kontrolu detailů našeho počítače někomu jinému, buď za účelem kontroly, zda počítač splňuje určité požadavky, nebo pro získání pomoci, pokud máme nějaké problémy. problémy se spouštěním her nebo 3D aplikace.

16. dubna 2023 5
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 15:27
    Jednoduše vstoupíte do programu a ukáže vše, tedy vlastnosti počítače
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:10
    Děkuji za užitečný článek. Pro mě relevantnější než kdy jindy.
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 12:32
    Jen jsem si nemohl vzpomenout, jakou grafickou kartu jsem měl, ale díky vaší aplikaci jsem si ji zapamatoval, děkuji
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 17:46
    S tímto programem jsem se naučil vlastnosti svého PC, jsem velmi vděčný