FreePrograms.me

Co je proxy?

Hlavním úkolem proxy serveru je přijímat jako proxy požadavky klientů na serveru a přenášet je s odpovídající IP adresou do cílového počítače. V tomto typu komunikace neexistuje přímé spojení mezi odesílatelem a příjemcem. Někdy ani požadovaný systém, ani cílový počítač neví, že je zapojen proxy server. Proxy servery mohou fungovat dvěma způsoby. Na jedné straně slouží forward proxy k ochraně klientské sítě před vlivem internetu. Pokud je cílový systém, jako je webový server, chráněn rotujícím proxy, lze jej nazvat reverzní proxy.


Forward Proxy (Ochrana klienta): Pokud je jako rozhraní mezi privátní sítí (LAN) a Internetem nainstalován proxy server, mohou být místní terminály účinně chráněny před vlivem veřejné sítě. Proxy přijímá požadavky z místní sítě a přenáší je se svou IP adresou jako odesílatele do počítače příjemce. Pakety odpovědí ze sítě nebudou předány klientovi v místní síti, ale projdou přes proxy server, než dosáhnou konečného cíle. Obecně správce vystupuje jako orgán dohledu. Vhodné bezpečnostní systémy nemusí být instalovány na každém klientovi v síti, ale značný počet běží na proxy serverech.
Reverzní proxy (zabezpečení serveru): Webové servery lze také zabezpečit interkalací proxy při přístupu z veřejné sítě. Internetoví klienti nemohou přímo přistupovat k cílovému počítači, ale místo toho proxy přijímá požadavky, kontroluje jejich nastavení zabezpečení a předává je bezpečně na server.
что такое прокси

Rozsah použití proxy serveru


Implementace proxy serverů zahrnuje několik faktorů. Jako most mezi dvěma komunikačními partnery umožňuje tato síťová komponenta výměnu dat mezi dvěma systémy v situacích, kdy nelze navázat přímé spojení z důvodu nekompatibilních IP adres, například proto, že jedna komponenta používá IPv4 a druhá IPv6. Data, která neprocházejí přímou cestou, ale jsou přesměrována na proxy server, lze filtrovat, ukládat do vyrovnávací paměti a distribuovat mezi více cílových systémů pomocí vyvažování zátěže. Proxy je navíc klíčovou součástí brány firewall, která chrání počítačové systémy před útoky z veřejné sítě.

  • ukládání do mezipaměti: Toto je další základní funkce proxy. Aby bylo možné rychle reagovat na neustálé požadavky z místní sítě, správně nakonfigurovaný proxy server dočasně ukládá kopii dat přijatých serverem z internetu do mezipaměti. Nejčastěji požadovaný webový obsah není nutné znovu načítat při každém přístupu a je dodáván přímo, což šetří čas a šířku pásma.
  • filtrování: Když je server proxy nainstalován jako rozhraní mezi dvěma počítačovými systémy, lze jej použít jako filtr přenosu dat k blokování určitého webového obsahu pro klienty nebo k automatickému odmítnutí anomálních požadavků.
  • Řízení šířky pásma a vyvažování zátěže: Pokud se pro řízení šířky pásma používá proxy, přiděluje prostředky definované pro síťové klienty podle výkonu zátěže. To zajišťuje, že aplikace nebudou zcela blokovat vaši šířku pásma. Vzhledem ke své roli centrálního rozhraní umožňuje proxy server umístit požadavky klientů nebo odpovědi serveru náročné na zdroje na různé systémy, aby se zátěž rovnoměrně rozložila v rámci stejné počítačové sítě.
  • anonymizace: Protože proxy server brání přímému spojení mezi odesílatelem a příjemcem, může být IP adresa klienta skryta za komunikačním rozhraním. To umožňuje určitou anonymitu, protože uživatel může pracovat s externí IP adresou a umístěním proxy. Země s přísnou cenzurou používání internetu nebo omezeným přístupem k obsahu chráněnému autorským právem někdy používají proxy server v zahraničí, aby se vyhnuly geografickému blokování.

Typy proxy serverů


Kromě obecnější definice proxy existují různé názvy pro různé typy proxy serverů, a to jak z hlediska technického provedení síťových komponent, tak z hlediska rozdílů v jejich aplikaci. Nejčastěji se rozlišují aplikační proxy servery a schématické proxy servery, stejně jako vyhrazené a sdílené proxy servery, tuto službu můžete použít na této adrese: https://proxy-seller.io/ 

Aplikační a obvodové proxy


Technicky jsou některé proxy servery implementovány tak, že mohou analyzovat datové pakety, které mají přeposílat. Naproti tomu jiné typy implementací proxy neumožňují přístup k datovým paketům. Funkce filtrování však lze v tomto případě provádět na základě IP adresy odesílatele a zadaný port.  

Proxy aplikace: Application Proxy je založen na aplikační vrstvě (vrstva 7) referenčního modelu OSI (Open System Interconnection). Tento typ proxy, známý také jako aplikační filtr, má funkcionalitu analyzovat datové pakety a blokovat je, upravovat nebo předávat podle specifikovaných pravidel.
Proxy řetězec: Obvodový proxy pracuje na transportní vrstvě (vrstva 4) referenčního modelu OSI a nemá funkci analýzy datových paketů. Tento typ proxy se obvykle používá jako modul filtrování firewall a umožňuje filtrovat datové pakety podle portů a IP adres. Na rozdíl od aplikačního proxy nemůže schéma proxy žádným způsobem ovlivnit komunikaci. Místo toho je filtrování založeno na principu všechno nebo nic a datové pakety jsou buď povoleny, nebo blokovány.

Vyhrazené a sdílené proxy


Klasifikace pojmů „dedicated“ a „shared“ závisí na tom, zda je proxy vhodný pouze pro jeden komunikační protokol (dedicated proxy) nebo zda síťové rozhraní funguje jako kontaktní prvek pro všechny komunikační protokoly (general proxy).

Vyhrazený proxy: Jak název napovídá, vyhrazený proxy server je nakonfigurován pro konkrétní komunikační protokol. Z tohoto důvodu různé vyhrazené proxy servery obvykle běží paralelně pro různé protokoly, jako je HTTP, FTP nebo SMTP.  
Sdílený proxy server: Na rozdíl od specializovaných proxy, obecný proxy není specializovaný server, a proto se nepoužívá pro více než jeden komunikační protokol.
V praxi aplikační proxy fungují jako vyhrazené servery, zatímco sdílené proxy se používají jako řetězové proxy, takže termíny se často používají zaměnitelně.


20. července 2022 8
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 15:58
    Zjistil jsem, proč je potřeba proxy, radím všem
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:25
    Tak to vysvětlili, vysvětlili to tak, všechno se hned vyjasnilo.
  3. hnízdo23
    6. prosince 2023 02:05
    Velmi užitečný článek. Doporučuji přečíst 
  4. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 12:47
    Proč číst tento článek a pochopit, co je proxy, musíte vědět, co je VPN a jak se liší od proxy, informativní článek se mi líbil
  5. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 21:13
    Děkuji za článek, vše bylo srozumitelně vysvětleno, celkem jednoduše a rychle
  6. Filimon
    6. prosince 2023 23:15
    Děkuji za informace, velmi užitečný článek. Vždy sleduji nejnovější zprávy.