FreePrograms.me

Lightworks: Efektivní nástroj pro úpravu videa

Lightworks: эффективный инструмент для монтажа видео

Díky vývoji technologie pro natáčení videa prošly dalším vývojem i editační programy, které umožňují zpracovat jedno nebo několik videí a skládat je do jednoho celku. Dnes budeme hovořit o oblíbeném programu pro střih videa – Lightworks.

Lightworks je oblíbený program na úpravu videa, mezi jehož hlavní vlastnosti patří přítomnost bezplatné verze, se kterou můžete videa zpracovávat celkem pohodlně, a také mírná zátěž systému. Pokud se budeme bavit o bezplatné verzi Lightworks, jejím hlavním omezením je možnost exportu videa do počítače – program vám totiž umožní pouze okamžitě začít publikovat videa na YouTube v maximálním rozlišení 720p. Video nebude možné uložit do počítače.

A přestože jsou možnosti Lightworks poněkud nižší než taková střihová monstra, jako je Adobe Premier nebo Sony Vegas, program bezpečně používají i profesionálové v oblasti post-processingu videa. Posuďte sami: s pomocí Lightworks byly sestříhány oblíbené filmy jako „Shutter Island“, „The Departed“, „Pulp Fiction“ a tím výčet nekončí.

Začínáme



  1. Chcete-li používat Lightworks, musíte mít v počítači nainstalovaný QuickTime. Pokud tento balíček nemáte, Lightworks si jej bude moci nainstalovat sám během fáze instalace.

  2. Při prvním spuštění programu se budete muset zaregistrovat, v této fázi nelze registraci přeskočit.

    Lightworks: эффективный инструмент для монтажа видео


  3. Jakmile je autorizace dokončena, program vás vyzve k zadání názvu nového projektu a v případě potřeby také k nastavení obnovovací frekvence snímků za sekundu (ve výchozím nastavení je tento parametr programem nastaven automaticky).

  4. A nakonec program zobrazí okno pro import souboru, ve kterém budete muset vybrat data, se kterými se bude dále pracovat.




Pracovní proces



Pokud jste dříve upravovali video ve speciálních programech, pak byste s používáním Lightworks neměli mít žádné problémy. Rád bych pouze zdůraznil následující charakteristické rysy ve funkčnosti a rozhraní programu:

  1. Tvorba pokojů. Při práci na jednom projektu můžete vytvořit několik samostatných pracovních prostorů, které se v Lightworks nazývají „místnosti“. To vám umožní zcela oddělit jednotlivé fragmenty budoucího filmu a rozdělit proces střihu do samostatných fází.



  2. Záloha. Hlavním postrachem každého uživatele editačních programů je náhlá porucha počítače, výpadek proudu nebo jiný nepředvídatelný faktor, který může zničit dlouhé hodiny tvrdé práce. Naštěstí pomocí Lightworks máte přístup k funkci zálohování, kterou lze aktivovat jediným kliknutím.

  3. 3D zpracování videa. Funkce, která není dostupná ve všech placených video editorech, je již dlouho dostupná v Lightworks.

  4. Nastavte si vlastní kombinace klávesových zkratek. Při přechodu z jednoho známého editačního programu do druhého je jedním z problémů, kterým uživatelé čelí, naučit se a zapamatovat si nové kombinace klávesových zkratek. Naštěstí, pokud vám nevyhovují výchozí zkratky nainstalované v Lightworks, můžete je znovu přiřadit.

  5. Podporuje většinu video a audio formátů. Chcete-li importovat konkrétní soubor do Lightworks, nemusíte jej nejprve převádět - program rozumí většině souborů a úspěšně s nimi pracuje.




Výhody Lightworks



  • Bezplatná verze, která se funkcemi příliš neliší od placené;

  • Víceplatformní. Program podporuje práci nejen s OS Windows, ale také Linux a Mac OS;

  • Obrovská škála možností pro uvedení jakéhokoli nápadu do života;

  • Dostupnost nastavení, která vám umožní upravit prvky rozhraní a funkce programu podle vašeho vkusu;

  • Pracuje se všemi známými audio a video formáty;

  • Relativně nenáročné (pro pohodlné ovládání programu se však doporučuje mít alespoň 3 GB RAM a grafickou kartu s alespoň 1 GB a podporou DirectX 9:

  • Zálohování dat.


Nevýhody Lightworks



  • Nedostatek podpory ruského jazyka;

  • Rozhraní je poměrně složité na pochopení (naštěstí je na internetu spousta videonávodů, které odhalují funkce práce s programem).
Lightworks lze jen stěží nazvat programem pro začátečníky - jeho seriózní rozhraní, seriózní sada funkcí a schopností přímo naznačují, že je zaměřen na práci s profesionálními projekty. Možná, pokud mluvíme o bezplatných řešeních, program nemá žádné analogy a placená verze se snadno stane důstojným konkurentem jiných populárních kombinací pro profesionální post-editaci.

Stáhněte si Lightworks zdarma


Stáhněte si nejnovější verzi programu z oficiálních stránek https://www.lwks.com/
03. září 2017 3
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 14:13
    Rychlý a intuitivní program na úpravu videa, líbil se mi.
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 18:36
    Skvělá aplikace pro úpravu videí z telefonu
  3. Hervi
    9 Leden 2024 20: 25
    Dobrý program, v některých ohledech dokonce lepší než Sony Vegas, ale velké mínus je, že tam není žádný ruský jazyk :(