FreePrograms.me

Frekvenční rozklad ve Photoshopu

Частотное разложение в программе Фотошоп

Program Adobe Photoshop Ideální pro všechny typy uživatelů. Využít jej mohou jak začátečníci v oblasti úpravy obrázků, tak profesionálové v této oblasti. Úplně první věc, která začátečníky při práci s tímto programem děsí, je to, že má spoustu různých nástrojů. Dnes budeme hovořit o tom, jak implementovat takovou metodu retuše fotografií, jako je částečná dekompozice ve Photoshopu. Podstatou této metody je, že fotografii je potřeba rozložit na frekvence. Na každé fotografii je několik druhů detailů, jmenovitě velké, malé a střední. Frekvenční rozklad ve Photoshopu zahrnuje vytvoření tří vrstev s částmi různých velikostí.

Aby bylo možné provést frekvenční rozklad ve Photoshopu, budete potřebovat 2 základní nástroje. První je Vysoký průchod(barevný kontrast) a druhý je Gaussovské rozostření(Gaussovo rozostření).

Co by měl uživatel udělat? Nejprve musíte důsledně používat filtr horní propusti. To znamená, že nejprve použijeme tento filtr s poloměrem nastaveným na 15px. Poté na fotografii zůstanou pouze prvky do velikosti 15 pixelů. A tak můžete postupně snižovat poloměr použití filtru. Podívejme se blíže na použití frekvenčního rozkladu ve Photoshopu.

Nahráli jste fotografii do programu. Nyní jej musíte rozdělit na tři složky: 0-3px, 3-10px, >10px. První věc, kterou musíte udělat, je duplikovat fotografii na první vrstvu. Provádíme to pomocí filtru horní propust s nastavením poloměru na 3px. Není těžké uhodnout, že výsledkem bude šedý obrázek. Nyní je třeba tento šedý obrázek nastavit do režimu prolnutí"Lineární světlo".

S tímto překrytím se kontrast nového obrázku automaticky zvýší o 2 jednotky. Musíte snížit kontrast asi 2krát. Chcete-li to provést, stiskněte kombinaci kláves "Ctrl+M" a upravte křivku, která se objeví. Musíte na ní nastavit parametry 64-0, 192-255.
Частотное разложение в программе Фотошоп


Poté proveďte podobné akce, ale s poloměrem 10px. To znamená, že použijte horní propust s tímto poloměrem a poté použijte nástroj Gaussian Blur s poloměrem 3px. Díky poslední akci odstraníme detaily menší než 3px. A zde opět snížíme kontrast 2krát. Provedeme to stejným způsobem jako v předchozí fázi. Nakonec musíte nastavit obrázek do režimu prolnutí"Lineární světlo".

Poslední fáze je nejjednodušší. Stačí použít Gaussian Blur s poloměrem 10px. Tím je proces frekvenčního rozkladu dokončen. Právě jste to viděli sami Program Photoshop má obrovské, dalo by se říci neomezené možnosti. Ale abyste v něm mohli pracovat na vysoké úrovni, musíte projít značnou fází výcviku a praxe.
27. září 2015 1
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Shaty
    Shaty
    6. prosince 2023 17:53
    Jaké jasné a podrobné pokyny pro Photoshop.