FreePrograms.me

Sbohem Adobe Flash Player

Прощание с Adobe Flash Player


Společnost Adobe přestala podporovat FlashPlayer
 
V prosinci 2020 došlo v historii rozvoje internetu k významné události – Adobe přestala podporovat Flash Player. To se však očekávalo, protože technologie byla dlouho považována za zastaralou a nebezpečnou, dnes platí jiné normy.
 
Společnost Adobe požádala vývojáře, aby od roku 5 přešli na nový standard HTML2015. O dva roky později společnost oznámila brzké ukončení podpory tohoto produktu...

Ale mezitím to byl Flash, který vytvořil internet tak, jak ho známe dnes. 
 
Co je AdobeFlash?
 
Technologie Flash se objevila v roce 1996, předtím byly všechny stránky na internetu statické. Právě Flash umožnil implementovat do webových stránek video, animace a různé interaktivní objekty. Nová technologie umožnila kreslit vysoce kvalitní vektorovou grafiku s plynulou animací velmi malého objemu, což bylo důležité v době pomalého internetu.
Pravda, v oněch vzdálených dobách měl tento zdánlivě progresivní jev i stinnou stránku. Mnoha webmasterům se nové funkce líbily natolik, že se některé stránky proměnily v kakofonii jasně blikajících bannerů.
 
Flash je technologie, která umožňuje přehrávat různý multimediální obsah na webových stránkách. Může se jednat o video a audio, hry a interaktivní objekty, se kterými uživatel komunikuje. Flash také zobrazuje animované reklamy. Soubory, které zobrazují multimédia, jsou ve formátech SWF, FLV a F4V, ale k jejich přehrávání samozřejmě potřebujete samostatný program. Všechny prohlížeče nemohou ve výchozím nastavení přehrávat objekty Flash; 
 
Důvody ukončení podpory
 
Jedním z důvodů ukončení podpory jsou peníze. Před příchodem operačních systémů Android a iOS na internetu úspěšně fungovaly tisíce agregátorových stránek s Flash hrami. Po nějaké době se tyto hry objevily na sociálních sítích. O zisky se zase podělili vývojáři softwaru, webové stránky a sociální sítě. Když se smartphony staly masovým fenoménem, ​​Google a Apple dospěly k závěru, že trh s mobilními hrami je natolik zajímavý, že jej potřebují plně ovládat. 
 
K tomu bylo nutné pouze opustit podporu Flash v mobilních operačních systémech. Zajímavé je, že se tak stalo ve stejnou dobu, kdy Adobe vyvíjelo vlastní platformu pro distribuci mobilních her. V důsledku toho bylo Adobe nuceno ustoupit a zapomenout na hry pro mobilní zařízení.
 
Ještě v roce 2007, při představení první generace Apple iPhone, Steve Jobs řekl, že nový mobilní operační systém iOS nikdy nebude podporovat Flash. Steve Jobs jako důvod odmítnutí uvedl neochotu Applu záviset na jiných vývojářích softwaru a vysokou spotřebu energie. To, že Apple opustil Flash, mělo také dopad na jeho distribuci. 
 
Existuje však další verze důvodu selhání - zranitelnost technologie. Tento produkt se od samého počátku vyznačoval svou „děravostí“. První skandál s detekcí virů se odehrál v roce 2002. Od té doby se se záviděníhodnou pravidelností objevují informace o nejrůznějších zranitelnostech Flashe. Program je multiplatformní a díky mnoha zranitelnostem byl Flash mezi hackery vždy oblíbený. 
 
V roce 2013 byly miliony počítačů po celém světě infikovány exploitem Angler, který útočníci používali k distribuci krypto-ransomwaru. Po mnoho měsíců Angler neviděly všechny známé antivirové programy. 
 
V roce 2014 společnost Recorded Future provedla studii, která ukázala, že Adobe Flash Player je nejvíce hacknutý softwarový produkt. Flash Player v té době obsahoval 8 z 10 nejznámějších „děr“ a celkem bylo ve studii nalezeno 425 takových zranitelností. Například prohlížeč Microsoft Internet Explorer byl ve zprávě Recorded Future na druhém místě. ale bylo v něm nalezeno 155 děr“ – téměř třikrát méně. Adobe problém se zranitelností do ukončení podpory nevyřešilo.
 
Možné důsledky používání softwaru
 
Je důležité pochopit, že po ukončení podpory bude hráč každým dnem jen zranitelnější. Chcete-li chránit svůj operační systém před infekcí, je nejlepší tento software odebrat. To je přesně to, co společnost Adobe doporučuje udělat. Po odinstalaci již nebudete moci stáhnout tento software z oficiálního zdroje. 
 
Pokud přejdete na oficiální web Adobe, můžete vidět, že stránka s FlashPlayerem již neexistuje. V současné době je tento program distribuován pouze na zdrojích třetích stran.
 
Při kontrole aktualizací pro Windows můžete smazat soubory programu, protože v tuto chvíli se zobrazí upozornění s doporučením k odstranění zastaralého programu. Flash Player je také snadné odebrat pomocí různých programů pro optimalizaci systému, jako je CCleaner. 
 
Po odinstalaci nebudou uživatelé operačních systémů Windows 8, 10 a Server moci znovu nainstalovat Flash Player prostřednictvím systémových nastavení; distribuce bude označena jako nebezpečná.
 
Jak nahradit FlashPlayer
 
Před odstraněním programových souborů z počítače se pravděpodobně mnoho uživatelů zeptá zcela logicky na to, jak hrát hry na Odnoklassniki a Vkontakte, jak poslouchat hudbu a sledovat videa? Vývojáři prohlížečů si jsou tohoto problému vědomi, a tak řada z nich vydala speciální verze, které podporují technologii Flash. Existuje například speciální verze prohlížeče Yandex RBK Games, která podporuje zastaralé flash hry na sociálních sítích. Jedním z analogů Adobe Flash je řešení od společnosti Microsoft - Silverlight. Toto řešení pro různé prohlížeče také umožňuje otevírat animace, ale v tuto chvíli je technologie také zastaralá. Dalším řešením je Ruffle, kterému vývojáři říkají emulátor Flash Player. Plugin Ruffle je k dispozici pro instalaci v Chrome Store.
 
Flash objekty lze stáhnout z webových stránek a přehrát na vašem počítači. Pro stahování videí, her a dalších objektů můžete použít pluginy Downloadhelper nebo Download Master. Flash si také můžete stáhnout pomocí Jdownloaderu nebo Orbit Downloaderu. Stažený soubor můžete otevřít v počítači pomocí SWF File Player nebo Flash Player Projector.
 
Má smysl nahradit FlashPlayer
 
Je důležité vědět, že tuto technologii nelze používat bez rizika. V současné době existuje bezpečnostní riziko téměř v každém řádku kódu Flash Player. Odborníci tvrdí, že existuje pouze jeden způsob, jak učinit tento produkt zcela bezpečným - zcela jej přepsat od nuly. Proto, pokud se nechcete stát obětí útočníků, je lepší na Flash Player zapomenout.
 
Již deset let vývojáři převádějí hry, aplikace, audio a video do nového formátu – HTML5. Nový standard má vyšší úroveň zabezpečení, je méně náročný na zdroje a nikdy nepadá, jak se často stávalo u Flash. 
 
Poté, co společnost Adobe oznámila ukončení podpory svého produktu, začalo mnoho webů rychle převádět obsah do nového standardu. V souladu s tím se dnes Flash nachází pouze na opuštěných stránkách, které nebyly po dlouhou dobu aktualizovány.
06. června 2021 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 19:51
    je tak smutné, že byla odstraněna čelenka, je to škoda
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:32
    Dříve to byla jedna z nejoblíbenějších aplikací pro hry v prohlížeči.
  3. ahhlov
    ahhlov
    6. prosince 2023 15:42
    Je škoda, že byl odstraněn Adobe Flash Player, byl to tak dobrý program! 
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 22:56
    Samozřejmě je to škoda toho programu, ale myslím, že najdou ještě lepší