FreePrograms.me

Jak odstranit ovladače grafické karty

Как удалить драйвера видеокарты



Při přeinstalaci softwaru, výměně grafické karty nebo jednoduše při problémech s obrazem na obrazovce monitoru je třeba odebrat ovladače a poté je znovu nainstalovat. Není to těžké, zejména proto, že kromě systémových metod existují pomocné programy.

Odebrání ovladače grafické karty ze systému



Pokud narazíte na problémy s grafickým adaptérem, prvním krokem je přeinstalovat software. Kromě toho je nejúčinnější metodou úplné odstranění a poté čistá instalace ovladače. Podívejme se na obě možnosti, jak software správně odinstalovat.

Nejprve si nezapomeňte stáhnout jinou verzi ovladače.


Metoda 1: Display Driver Uninstaller



Tento program je kombinací jednoduchosti, funkčnosti a bezpečného odebrání jakékoli verze ovladače.

Existují další nástroje, které mohou problém vyřešit. Pro příklad byla vybrána ta nejméně náročná na zdroje.


Stáhněte si nejnovější verzi Display Driver Uninstaller

Stažený archiv obsahuje pouze jeden soubor s příponou EXE, který potřebujete ke spuštění. Instalace zabere asi minutu. Při prvním spuštění programu vás vyzve k restartování systému v nouzovém režimu. Jedná se o opatření nutné k vytvoření bodu, ze kterého lze v případě chyby systém obnovit.

Display Driver Uninstaller automaticky rozpozná model grafické karty a nabídne uživateli tři možnosti:

  1. Smazat a restartovat. Vyplatí se uchýlit se, pokud potřebujete aktualizovat systémový software nebo vrátit nastavení grafické karty na tovární nastavení. Restart optimalizuje provoz PC, hardware a software se přizpůsobí novým provozním podmínkám.

  2. Smazat bez restartu. Možnost pro pokročilé uživatele, kteří se snaží „chytit“ chyby ve svém počítači a určit jejich příčinu. Běžný uživatel to nepotřebuje - displej nebude fungovat správně až do restartu.

  3. Vyjměte a vypněte. Nejlepší volba při výměně grafické karty. V tomto případě je nutné odebrat ovladače, aby se zabránilo překrývání jednoho softwaru s jiným a jejich možnému konfliktu.

    Работа с программой Display Driver Uninstaller



Program ukládá průběh procesu do svých souborů. Pokud dojde k chybě, můžete zkopírovat její protokol a hledat řešení na internetu.

Metoda 2: Ruční odebrání ovladačů



Odebrání ovladačů pomocí operačního systému je delší proces. Na druhou stranu nevyžaduje připojení k internetu a umožňuje vám osobně vidět výsledky.

  1. Otevřít "Správce zařízení". Chcete-li to provést, stiskněte klávesovou zkratku Win + R a napište příkaz do okna devmgmt.msc, pak - "OK"  nebo vstoupit.

    Запуск Диспетчера устройств в Windows



  2. Rozbalit kartu "Video adaptéry", poklepejte levým tlačítkem myši na název vaší grafické karty.

    Выбор видеокарты в Диспетчере устройств



  3. Přepnout na kartu "Řidič" a vyberte "Odebrat zařízení".

    Удаление драйвера для видеокарты через Диспетчер устройств



  4. Otevře se okno s upozorněním na odebrání zařízení ze systému. Zaškrtněte políčko vedle položky "Odebrat programy ovladače pro toto zařízení" a klikněte "Vymazat".

    Подтверждение удаления драйвера для видеокарты через Диспетчер устройств




Maximální účinnosti této metody je dosaženo, když je internet vypnutý, protože většina moderních grafických karet má jakousi pojistnou funkci - automaticky stahují chybějící softwarové komponenty. To je vhodné pro náhodné smazání, ale absolutně nepřijatelné, pokud potřebujete odebrat ovladače trvale.

Ruční odstranění není 100% čisté. Systém neumožňuje obnovit tovární nastavení, umožňuje odstranit pouze ty soubory, které byly nainstalovány v počítači během používání.

Shrneme-li, můžeme říci, že obě metody jsou svým způsobem dobré: první je jednodušší a praktičtější, druhý vyžaduje minimální množství prostředků, ale není tak efektivní.


 

24. června 2018 2
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 21:07
    Je pohodlné, že můžete takto odstranit ovladače, díky za článek
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:55
    Věděl jsem, že je lze odstranit, ale ukázalo se, že je to tak snadné