FreePrograms.me

Jak nainstalovat Windows 7 z flash disku

Как установить Windows 7 с флешки


Uživatelé PC různých kvalifikací v poslední době stále častěji používají spíše flash disky než média optických disků. To je snadné vysvětlit: takové technické prostředky jsou spolehlivé, nepodléhají stárnutí a práce s nimi je poměrně jednoduchá. Dříve instalace operačního systému vyžadovala speciální disk s obrazem Windows, nyní můžete použít zařízení USB. Dále v textu bude uveden podrobný návod, jak toto zavést do praxe.

Instalace Windows 7 s flash



Chcete-li vytvořit spouštěcí jednotku flash, musíte mít následující prvky a software:

  • Obraz operačního systému Windows 7 ve formátu ISO;
  • Paměťová média s kapacitou alespoň 4 GB;
  • Pracovní PC;
  • Nástroj pro stahování USB/DVD systému Windows 7.


Obraz systému musí být výhradně ve formátu ISO, ostatní nebudou fungovat. Tento bod je důležité zvážit, než začnete vytvářet zaváděcí USB flash disk. Kromě uvedeného objemu nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky na samotné médium.

Většinu jednotek, které podporují specifikaci USB 2.0, lze obvykle bez problémů naformátovat a použít jako instalační médium. Proto nemá smysl se na to zaměřovat.

Fáze 1: Formátování jednotky flash



Prvním krokem je formátování média. Postup je známý mnoha uživatelům, takže nemá cenu se jím zabývat samostatně. Můžete to udělat jednoduše pomocí standardních nástrojů Windows:

  1. Klikněte pravým tlačítkem v kontextové nabídce a vyberte "Formát".

    Как установить Windows 7 с флешки


  2. Stiskněte tlačítko "Formát".
  3. V okně, které se otevře, se zobrazí informace o velikosti média a typu systému souborů (je třeba vybrat "NTFS").

    Po kliknutí na tlačítko "Začít" všechna data na flash disku budou nenávratně ztracena, takže před formátováním se musíte ujistit, že jsou všechny důležité informace uloženy na jiném disku.




Krok 2: Nainstalujte Windows 7 USB/DVD Download Tool



Nástroj Windows 7 USB/DVD Download Tool je stažen z oficiálního webu společnosti Microsoft. Musíte vybrat požadovanou verzi a začít stahovat. Instalace nástroje probíhá bez zvláštních potíží: archiv je rozbalen pro instalaci do systémového adresáře (ve výchozím nastavení jednotka C, ale můžete si vybrat jakékoli jiné umístění, například externí médium).

Stáhněte si Windows 7 USB/DVD Download Tool z oficiálního webu https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56485



Celý proces je rozdělen do 4 kroků:
  1. Výběr cesty k souboru ISO;
  2. Určení umístění zaváděcího média;
  3. Výběr typu zařízení (USB nebo DVD);
  4. Vytvoření obrazu OS.




Pomocí nabídky vyberete umístění archivu Windows 7 ve formátu ISO.



Dvě aktivní modře podsvícená tlačítka „USB zařízení“ /i] a [i]„DVD“ Umožňuje vybrat paměťové médium - flash disk nebo optický disk. Kliknutím na štítek "Začít znovu" vrátí uživatele k předchozímu kroku (v případě, že bylo něco provedeno nesprávně).



Když vyberete jednotku USB, cesta k ní se určí na další obrazovce - pokud se požadované zařízení nezobrazí ve vyskakovacím okně, musíte kliknout na tlačítko "Obnovit".



Potřebný flash disk pro záznam snímku byl zadán, zbývá pouze spustit kopírování stisknutím tlačítka "Začít kopírovat".



Pokud na začátku neformátujete, chytrá utilita určitě nabídne vyčištění média před záznamem obrazu. Před zahájením procesu bude uživatel znovu dotázán, zda je připraven smazat všechna data z flash disku.



Průběh operace je indikován počítadlem procent a nápisy na obrazovce. Nyní musíte být trpěliví a zdržet se zatěžování systému jinými úkoly, dokud nebude proces zcela dokončen. Úplný přenos snímku může trvat až 1 hodinu.



Na konci postupu se flash disk stane spouštěcím médiem a po spuštění instalačního souboru se na něm objeví známé uvítací okno instalačního programu Windows 7.

Krok 3: Nainstalujte systém Windows



Formátování média je dokončeno, flash disk je zcela připraven k použití. A tady začíná zábava. Chcete-li nainstalovat OS, musíte vstoupit do speciálního režimu - BIOS. Tato anglická zkratka znamená sadu vstupně-výstupních programů, až po jejich zpracování se začne spouštět samotný operační systém.

Všechny operace s instalací, restartováním a obnovením systému Windows se provádějí po vstupu do nabídky BIOS. Moderní počítače a notebooky používají podprogramy od 3 známých výrobců: Phoenix, Award, AMI. Rozdíl mezi nimi je nepatrný, spočívá ve vzhledu menu.

Účel tlačítka pro přechod do systému BIOS závisí na výrobci, obvykle tomu tak je F2 nebo F10 (mohou existovat i další).

Přečtěte si také: Jak vstoupit do systému BIOS

Dále je třeba v zaváděcí nabídce vybrat instalaci z USB disku po jeho vložení do slotu. Pokud tak neučiníte, systém zařízení nerozpozná. Flash disk by měl být první v seznamu, který se otevře, to je velmi důležité. Chcete-li to provést, stiskněte tlačítko "Povoleno", podle toho musí být všechny ostatní disky "Zakázáno".



Výrobce Phoenix nazývá požadovanou kartu - vyměnitelná zařízení ("Vyjímatelná zařízení"). Jediné, co musíte udělat, je vybrat, co potřebujete, a aktivovat to.



Čtěte také: Jak nastavit bootování z flash disku v BIOSu

Na konci postupu opusťte hlavní nabídku systému BIOS a restartujte počítač, přičemž uložte provedené změny ("Ukončit uložení změn"). Jinak budou všechna provedená nastavení resetována.



Před instalací nezapomeňte zkopírovat všechna důležitá data z pevného disku počítače, na kterém bude OS nainstalován, jinak budou nenávratně ztracena. Samotná instalace z flash disku se prakticky neliší od té běžné: uživatel potvrdí přijetí licenční smlouvy a upřesní cestu k pevnému disku (logickou nebo fyzickou).


Moderní mechaniky jsou mnohem odolnější a snáze se používají než běžné optické disky. Reflexní povrch laserového disku je citlivý na poškrábání a poškození, což znamená, že může selhat, když naléhavě potřebujete přeinstalovat operační systém.

Absence ruského jazyka v nabídce BIOS a obslužného programu pro vytváření zaváděcích médií nebude problém: s pomocí výše uvedených tipů se s nimi dokáže vyrovnat i osoba, která nemluví dokonale anglicky. Vytvořením bootovatelného flash disku uživatel získá kompaktní, bezproblémové a spolehlivé médium s obrazem systému, který lze nosit s sebou.
26. dubna 2018 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. ahhlov
    ahhlov
    4. prosince 2023 21:03
    Nainstalovaný Windows 7! nebyly žádné problémy! Článek je jasný! 
  2. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 22:43
    Vždy instaluji Windows z flash disku, je to jednodušší
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 14:00
    Ve všech službách kompasu se tato metoda používá k instalaci instalace, dělám to sám, děkuji