FreePrograms.me

MLC nebo TLC: co je lepší?

MLC или TLC: что лучше

SSD disky plynule přešly z kategorie neznámého do „must have“ pro domácí použití, protože mají výrazně vyšší rychlost čtení a zápisu (ve srovnání s pevným diskem), jsou spolehlivější a v poslední době jsou mnohem dostupnější. Pokud se rozhodnete koupit pevný disk jako náhradu za pevný disk, musíte vzít v úvahu různé nuance. Zejména zvolte typ pohonu: MLC nebo TLC.

Pro SSD disky jsou k dispozici tři typy paměti: SLC, MLC a TLC. SLC je špičkový segment, který je pro domácí použití zcela zbytečný (především kvůli ceně), proto se v článku budeme zabývat právě následujícími dvěma kategoriemi.

Co jsou MLC a TLC? Jaké jsou jejich rozdíly?



Za prvé, hlavním rozdílem mezi MLC a TLC je hustota záznamu dat. A pokud se v TLC vejdou do buňky 3 bity dat, pak v MLC se toto číslo rovná dvěma.

Na první pohled se může zdát, že jasnou volbou uživatele je TLC. Ale není to tak jednoduché. Pokud jste věnovali pozornost ceně SSD disků, možná jste si všimli, že typ TLC je zpravidla o něco levnější než MLC. A má to svůj důvod.

Pravděpodobně víte, že každý SSD disk má omezený počet úplných přepisovacích cyklů, a proto je mnoho uživatelů touto skutečností vyděšeno. Pokud v tomto ohledu porovnáme MLC a TLC, tak MLC má v průměru o 30 % více přepisovacích cyklů, což naznačuje, že tento typ SSD disku vydrží déle.

MLC или TLC: что лучше


Jak dlouho vydrží disky MLC a TLC?



Zde nelze říci přesná data, protože scénář použití SSD disku je pro každého uživatele individuální.

Pokud vezmeme průměrný parametr, pak při počtu přepisovacích cyklů 1000 bude mít TLC průměrnou životnost 5-6 let, zatímco u MLC přepisovacích cyklů se může zvýšit na 3000 a životnost se prodlouží na 7- 8 let.

Jak vybrat SSD disk



Nejprve se musíte rozhodnout, k čemu přesně bude váš SSD disk sloužit: pro operační systém nebo úložiště dat. Pokud se budou data jednoduše přenášet na disk bez přepisování, například plánujete vytvoření filmotéky, pak si klidně pořiďte TLC mechaniku.

Pro operační systém se stále doporučuje poohlédnout se po dražší jednotce MLC, protože na takové jednotce uživatelé často mažou soubory a programy, poté stahují a instalují nové, což samozřejmě může zkrátit životnost jednotky SSD.

V suchém zbytku



Pokud mluvíme o tom, co je lepší, TLC nebo MLC, pak by dlaň měla být stále dána MLC, protože zde bude jednotka spolehlivější a odolnější. Další věcí je, že pro mnoho uživatelů záleží na ceně, což znamená, že TLC se často stává zajímavějším řešením.
25. srpna 2017 1
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 18:38
    Zahradní disky se staly nedílnou součástí PC, vše funguje tak rychle