FreePrograms.me

Pořízení snímku obrazovky ve Windows 10

Делаем скриншот на Windows 10

Snímek obrazovky (také známý jednoduše jako snímek obrazovky) je snímek celé obrazovky nebo její konkrétní části, který lze uložit do počítače a/nebo někomu poslat.

Jak můžete udělat snímek obrazovky?



Celkově lze dostupné metody rozdělit do dvou kategorií:

  • Metody, které zahrnují použití vestavěných funkcí systému Windows;
  • Metody, které vyžadují stažení softwaru třetích stran.


Metoda 1: Ashampoo Snap 10



Jedná se o multifunkční program, který vám umožní pořídit jak celý snímek obrazovky, tak jakoukoli jeho část. Funkce poskytují možnost zachytit libovolnou oblast, konkrétní okno, video, nabídku, oblast s pevnou velikostí a celou obrazovku. Rozhraní má také překlad do ruštiny. Toto řešení je však placené.

Pokyny pro pořízení snímku obrazovky pomocí tohoto programu jsou následující:

  1. Stáhněte, nainstalujte a otevřete program. Na rozdíl od většiny programů se neotevře jako okno, ale jako speciální pruh, na kterém budete muset přesunout kurzor, abyste viděli hlavní funkce.
  2. Z těchto funkcí vyberte režim snímání obrazovky, který vám vyhovuje. Každý z nich má své vlastní vlastnosti, ale nebudete mít žádné potíže s pořízením snímku obrazovky, protože v jakémkoli režimu fotografování je vše intuitivní. Pokud potřebujete pořídit snímek celé obrazovky, stiskněte klávesu Print Screen (může být zkrácena jako Prt Sc).

    Делаем скриншот на Windows 10


  3. Vyberte požadovanou oblast obrazovky a postupujte podle dalších pokynů programu. Pokud jste zachytili celou obrazovku pomocí klávesy Prt Sc, bude tento krok přeskočen.


  4. Nyní budete přesměrováni do editoru snímků obrazovky. Zde můžete přidávat libovolné prvky, zakrývat nebo malovat určitou část obrazovky a vytvářet podpisy. Všechny nástroje k tomu jsou na pravé straně obrazovky.
  5. Až budete mít snímek obrazovky hotový, můžete jej uložit, smazat, zkopírovat do schránky, otevřít ve Photoshopu nebo někomu poslat. Chcete-li to provést, věnujte pozornost pravé straně obrazovky. Chcete-li uložit snímek obrazovky do počítače, klikněte na ikonu zaškrtnutí.

     

    Program přiřadí konkrétní názvy všem snímkům obrazovky uloženým v počítači. Ve výchozím nastavení se ke všem obrázkům, které prošly jedním nebo druhým zpracováním v Ashampoo, přidávají stíny, které lze odstranit v nastavení programu.

    Všechny snímky obrazovky se ve výchozím nastavení uloží do systémové složky „Pictures“.

    Chcete-li program deaktivovat, věnujte pozornost pravé straně „hlavního panelu“, kde musíte kliknout na šipku nahoru (ve Windows nazývanou „Zobrazit skryté ikony“). Mezi ikonami najděte ikonu Ashampoo a klikněte na ni pravým tlačítkem. Z rozbalovací nabídky vyberte „Odhlásit se“.



    Metoda 2: Lightshot



    Lightshot je pohodlný bezplatný program ze stejnojmenné služby, jejíž uživatelé mohou mezi sebou sdílet své snímky obrazovky. Abyste ji mohli začít používat, stačí si stáhnout speciální soubor na oficiálních stránkách služby, spustit jej a nainstalovat.

    Proces instalace je nejstandardnější a vyžaduje pouze, aby uživatel klikl na tlačítka „Další“ a „Dokončit“. V konečné fázi však buďte opatrní, protože pokud nezrušíte zaškrtnutí všech políček před kliknutím na „Dokončit“, můžete si do počítače nainstalovat různé reklamní produkty od společností Yandex a Mail-Ru.

    Pokyny vypadají takto:

    1. Po instalaci klikněte na „hlavním panelu“ na ikonu šipky, která je zodpovědná za zobrazení skrytých prvků. Najděte a klikněte na ikonu Lightshot.


    2. Nyní vyberte oblast na obrazovce, kterou chcete zachytit.
    3. V pravé dolní části vybrané oblasti jsou nástroje pro zpracování obrazovky. Můžete například napsat nějaký text, něco namalovat atd.
    4. V pravém dolním rohu najdete také panel, kde jsou prvky zodpovědné za uložení snímku obrazovky. Můžete jej například uložit do počítače, odeslat do cloudové služby, zkopírovat do schránky nebo jednoduše zavřít bez uložení.

      Metoda 3: Nůžky



      Jedná se o program vestavěný ve výchozím nastavení ve Windows 10, stejně jako ve starších verzích. Software se poměrně snadno používá a má málo funkcí.

      Pokyny vypadají takto:

      1. Najděte tento program. Ve Windows 10 můžete v systému vyhledávat pomocí ikony lupy v dolní části obrazovky. Ve stejné verzi systému Windows a starších verzích lze nástroj Snipping Tool otevřít prostřednictvím nabídky Start. Stačí je najít v seznamu programů.


      2. V okně programu, které se otevře, můžete vybrat režim vytvoření snímku obrazovky, zpoždění vytvoření, nakonfigurovat další parametry a přejít přímo k vytvoření snímku obrazovky. V „Mode“ vyberte pro vás nejpohodlnější možnost a v „Delay“ můžete nechat vše jako výchozí.
      3. Chcete-li začít vytvářet snímek obrazovky, klikněte na „Vytvořit“.


      4. Vyberte oblast na obrazovce.
      5. Poté se otevře okno, kde můžete nově vytvořenou obrazovku upravit. Možnosti úprav jsou bohužel značně omezené, můžete jen něco kreslit nebo mazat. Neexistuje žádný nástroj, který by vám umožnil napsat text na snímek obrazovky.
      6. Když skončíte práci s obrazovkou, uložte ji jakýmkoliv pohodlným způsobem. Můžete jej například zkopírovat do schránky, odeslat poštou nebo uložit přímo do počítače. V druhém případě budete požádáni o výběr složky, kterou chcete uložit.




      Metoda 4: Print Screen

      Obrazovku můžete vytvořit také pomocí tlačítka Print Screen (Prt sc) umístěného na klávesnici. V tomto případě se pořídí úplný snímek celé obrazovky a uloží se do schránky. Můžete jej vložit do zprávy na jakékoli sociální síti/poštovní službě nebo do jakéhokoli dokumentu pomocí klávesové zkratky Ctrl+V.

      V případě potřeby lze pořízenou fotografii otevřít v libovolném editoru, například ve standardním Malování. Chcete-li to provést, otevřete Malování a přidejte obrázek ze schránky pomocí kombinace kláves Ctrl+V. Po dokončení úprav jej můžete uložit jakýmkoli způsobem, který Malování nabízí.

      Pořízení snímku obrazovky ve Windows 10 je velmi snadné. Ve většině případů k tomu ani nemusíte stahovat žádný specializovaný software, protože téměř všechny potřebné funkce jsou již ve výchozím nastavení nainstalovány v systému Windows 10.

06. prosince 2017 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 11:23
    Používám metodu 4, vše funguje skvěle. Podívám se na další možnosti.
  2. ahhlov
    ahhlov
    6. prosince 2023 15:24
    Ukázalo se, že je velmi pohodlné pořídit snímek obrazovky! Článek je úžasný a přehledný! 
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 16:22
    Aplikace PrintScreen je pro mě výborná, funguje perfektně, zmáčknete jedno tlačítko a udělá se screenshot
  4. Stasone
    Stasone
    6. prosince 2023 23:00
    Článek mě naučil, jak pořizovat snímky obrazovky ve Windows 10