FreePrograms.me

Je možné vyčistit počítač bez přeinstalování systému Windows 10?

Většina IT profesionálů vám řekne, že nejlepší způsob, jak zrychlit počítač bez upgradu samotného hardwaru, je vymazat (naformátovat) jeho disky a přeinstalovat systém. Bohužel to není vždy možné. Někdy existují důležité soubory, které nemůžeme smazat ani přenést na jiné médium, někdy máme příliš málo zkušeností na to, abychom takovou operaci provedli sami. Naštěstí existuje cesta ven - existují způsoby, jak „provětrat“ počítač bez přeinstalace systému a bez formátování.


Přeinstalace systému bez formátování disků


Windows 10 má funkci obnovení továrního nastavení, která neovlivňuje soubory a programy nainstalované v počítači. Toto je nejlepší způsob, jak vyčistit počítač bez úplné přeinstalace systému Windows 10.
Ačkoli je Keep My Files volitelnou položkou při přeinstalaci systému Windows, jedná se o druh „měkké přeinstalace“. Poté se znovu nainstalují všechny systémové soubory, ale instalační program uchová všechny osobní věci uživatele bez zásahu. To vlastně značně usnadňuje život, protože není potřeba přeinstalovat všechny aplikace a veškerý obslužný software, což může například v případě her zabrat spoustu času.
Chcete-li tuto funkci spustit, zadejte do vyhledávacího pole na hlavním panelu „Resetovat počítač“, poté vyberte „Začínáme“ a poté „Keep My Files“.


Odstranění nadbytečného softwaru


Na mnoha počítačích množství nainstalovaného bloatwaru daleko překračuje práh, při kterém se systém zpomaluje a ztrácí výkon. To platí zejména pro notebooky, do kterých často sami výrobci dodávají desítky zcela nepotřebných firemních a často reklamních aplikací. Většina tohoto typu softwaru je viry, kterou běžný uživatel nikdy nevyužije.

Někteří lidé si bohužel neuvědomují, že tyto programy lze zakázat nebo odinstalovat, čímž se zrychlí jejich počítač nebo dokonce výdrž baterie. Po léta tak spotřebovávají cenné počítačové zdroje, aniž by na oplátku něco vraceli. Chcete-li tyto nepotřebné programy z disku odstranit, stačí do vyhledávacího pole na hlavním panelu zadat „Aplikace a funkce“ a kliknout na stejnojmenný odkaz. Poté ze seznamu aplikací vyberte, chcete-li odebrat ty, které se nepoužívají.


Funkce "Obnovení" ve Windows 10


Windows 10 má velmi zajímavou a užitečnou funkci obnovení systému do jednoho z uložených bodů v čase. Jmenuje se "bod obnovení„a spočívá v tom, že čas od času – v námi zvoleném čase, počítač zkopíruje veškerý obsah vybraných systémových složek a souborů a vytvoří „bod obnovení“, do kterého lze počítač v případě problémů ručně vrátit vzniknout.


Stává se, že výrobce počítače vytvoří bod obnovení, který mohou kupující hardwaru použít později. Tento bod slouží k obnovení výchozího továrního nastavení počítače, takže můžete počítač aktualizovat bez přeinstalování systému Windows.
Nevýhodou tohoto řešení je, že pro jeho použití je nutné nejprve povolit funkci bodu obnovení, která může být ve výchozím nastavení v systému zakázána (protože využívá hodně místa na disku).

Čištění registru systému Windows


Po odstranění nepotřebných programů bohužel ze systému úplně nezmizí, alespoň ne všechny. Windows obsahuje jakousi referenční databázi zvanou registr. Obsahuje informace důležité pro systém o nainstalovaných programech a funkcích. Ačkoli by odinstalování programu mělo teoreticky odstranit položky registru daného programu, není tomu tak vždy. Registr plný takových „zbytků“ smazaných programů a funkcí se nakonec stane brzdou celého systému. Nejlepší je odstranit tyto položky pomocí vhodných aplikací, protože jejich odstranění může vést k vážným selháním systému.
Zde však musíte být vždy velmi opatrní, protože i specializované programy pro obnovu registru mohou dělat chyby. Před čištěním registru nezapomeňte zálohovat všechny důležité soubory.

Programy v automatickém spuštění

Někdy i po odstranění nežádoucích programů z počítače mohou nastat problémy s výkonem. Hlavním příznakem je pomalé spouštění systému Windows. Pokud tomu tak je, je to s největší pravděpodobností proto, že se při spuštění pokouší spustit příliš mnoho programů, které spotřebovávají zdroje (například RAM) a zdržují celý proces.
Chcete-li zabránit spuštění některých programů při spuštění a tím přetížení počítače, otevřete panel Po spuštění zadáním slova Po spuštění do vyhledávacího pole na hlavním panelu a poté přejděte do stejnojmenné aplikace. Zobrazí se zde seznam programů. Jedná se o aplikace, které se načítají po zapnutí počítače. Ve skutečnosti je lze všechny bez obav deaktivovat. Pokud je potřebujeme, lze je spustit za běhu systému.

Odstranění nepoužívaných zařízení


V Ovládacích panelech Windows 10 najdeme sekci „Zařízení a tiskárny“. Velmi často se vyskytují zařízení, která jsme dlouho nepoužívali. Vyplatí se je odstranit, protože to povede k většímu pořádku v systému a také zmizí zbytečné ovladače. Nebude to mít velký dopad na celkový výkon vašeho počítače, ale usnadní nám to najít zařízení, když je budeme hledat.

27. března 2022 3
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 16:36
    Již dlouho existuje mnoho programů na čištění počítače. 
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:04
    Ano, samozřejmě je snadné vyčistit pomocí různých programů, doporučuji vám přečíst si článek
  3. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 21:49
     Děkuji za poskytnuté informace, určitě je využiji