FreePrograms.me

Jsou stará AMD APU stále relevantní v roce 2021?

Nejprve trocha historie. Až do začátku jednadvacátého století byly absolutně všechny procesory vyráběny bez vestavěného video jádra. Zpracování a výstup snímků byl prováděn buď diskrétní grafickou kartou instalovanou samostatně ve slotu, nebo speciálním grafickým procesorem, navíc připájeným na základní desce.

Vše se změnilo v roce 2006, kdy výrobce procesorů Advanced Micro Devices (nebo zkráceně AMD) koupil vývojáře grafických čipů ATI Technologies. A již o tři roky později, nejprve v mobilním segmentu (notebooky) a o něco později v segmentu „desktop“, AMD vyrábí takzvané hybridní procesory.

Zvláštností takových CPU je poměrně výkonný grafický procesor připájený na plotně vedle výpočetního jádra. Při použití takových hybridních CPU již nepotřebujete diskrétní grafickou kartu nebo samostatný čip na základní desce, což potenciálnímu kupci výrazně šetří peníze. AMD přitom splňuje jedinou podmínku – grafické jádro procesoru je v době vydání schopno „rozběhnout“ současné hry jen s minimálně přijatelným výkonem. Na jednu stranu takový CPU umožňuje hráči normálně hrát jeho oblíbené projekty a na druhou stranu takový hybridní čip nekonkuruje plnohodnotným grafickým kartám.

O současné generaci hybridních procesorů vytvořených AMD pro patici AM4 v tomto článku nebudeme mluvit, protože téměř všechny IT publikace píší o aktuálních modelech, včetně podrobných testů a recenzí. Zajímavé je podívat se na možnosti práce v roce 2021 na CPU, které byly vydány již poměrně dávno a určené pro sockety FM1 a FM2. Jak zastaralé jsou pro dnešní použití?

Patice FM1 byla představena společností Advanced Micro Devices v roce 2010 a byla pro ni vydána první řada procesorů s video jádrem v historii počítačového průmyslu. Celkem bylo pod FM1 sedm modelů (úplný seznam viz https://amd.news/obzor/spisok-processorov-socket-fm1/), které nesly 2 až 4 jádra. Tyto řádkové CPU byly označeny jako A*-3**0, kde byly hvězdičky nahrazeny čísly, která zobrazovala přesný název modelu.

Dnes už téměř nedává smysl používat 2- a 3jádrová řešení pro jiné úkoly než kancelářské. Ale 4jádrové CPU (od A6-3650 a starší) jsou stále schopné něčeho jiného. Počítač s takovým procesorem, pokud má 4 a více gigabajtů RAM, lze bez problémů používat nejen jako pokročilý psací stroj, ale i jako plně funkční centrum zábavy. Takový systém si poradí se surfováním po internetu, filmech a hrách z doby před deseti lety. Samozřejmě byste neměli snít o moderních hračkách s jakýmkoli procesorem pro zásuvku FM1.

U řešení pod FM2 je situace poněkud odlišná. Za prvé, tato modelová řada zahrnuje několik 2- a 4jádrových modelů Athlon bez video jádra (jedná se o odmítnuté procesory řady A, u kterých se ukázalo, že mají poškozený grafický procesor). Takové CPU stále potřebují samostatnou grafickou kartu. Ale jiné „A-“ procesory se ve srovnání s FM1 ukázaly být mnohem výkonnější, a to jak ve výpočetní, tak ve video části. A pokud mladší 2jádrové modely fungují na úrovni 3. a 2. generace Core i3, tak starší 4jádrové modely mají výkon podobný pokročilejšímu Core i5 a poměrně výkonné video jádro.

Na CPU A8-A10 řady FM2 poběží takové hity jako Tomb Raider 2013 a GTA 5 bez problémů, i když ne s nejvyšším nastavením grafiky. Ale téměř všechny hry vydané před rokem 2016 se na vašem PC budou cítit více či méně pohodlně. https://amd.news/obzor/spisok-processorov-socket-fm2/ se můžete podívat na úplný seznam procesorů FM2.

Jak vidíme, i ne nejmladší hybridní procesory jsou docela schopné vykonávat určité funkce, což znamená, že pokud máte takové PC, můžete ušetřit slušné peníze.

Jen nezapomeňte: všechny CPU s vestavěným video jádrem pracují mnohem rychleji, pokud je RAM v tzv. DUAL režimu (když paměťové karty mají stejnou velikost a jsou umístěny ve dvojicích ve slotech stejné barvy) .

12. srpna 2021 8
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. DeSvErTi
    DeSvErTi
    4. prosince 2023 17:43
    Pokud jde o mě, země s grafickými kartami by měly zůstat minulostí. V současné době probíhá technologická revoluce. Každý potřebuje moderní a výkonné videokamery.
  2. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 18:07
    Upřímně nemám rád procesory amd, nvidea je nejlepší
  3. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 05:46
    Článek je zajímavý, použiji získané informace.
  4. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:26
    Nejsem si jistý, protože jsem je neměl příležitost moc používat, jsem spíše na Nvidii
  5. ahhlov
    ahhlov
    6. prosince 2023 15:34
    článek pomohl! velmi poučné a vtipné! Děkuju! 
  6. Ivan
    6. prosince 2023 22:21
    Přečetl jsem si článek a uvědomil jsem si, že můj počítač je už prastará sračka a neměl bych počítat s novými, výkonnějšími hrami(
  7. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 22:46
    Tento článek byl velmi užitečný, docela jednoduchý a rychlý, děkuji

    Článek se mi líbil, dá se číst, doporučuji
  8. Stavochnik2003
    8 Leden 2024 16: 33
    Děkuji, už vím, jaký procesor koupit pro hry v roce 2024