FreePrograms.me

Jak používat CrystalDiskMark

Как пользоваться программой CrystalDiskMark

Když potřebujete otestovat pevné disky nebo jiné úložné jednotky a určit přesnou rychlost čtení a zápisu, přijdou na pomoc speciální nástroje, jako je CrystalDiskMark. Dnes si povíme, jak tento program používat.

K čemu je tato utilita? Za prvé, výrobci pevných disků ne vždy jasně udávají skutečné rychlosti čtení a zápisu. Ale kromě toho, pokud se rozhodnete své zařízení přetaktovat, nástroj CrystalDiskMark vám umožní vizuálně porovnat výsledky před a po.

Jak používat CrystalDiskMark



  1. Za prvé, pokud na vašem počítači není nainstalován nástroj CrystalDiskMark, budete si jej muset stáhnout z odkazu na konci článku z oficiálních stránek vývojáře a nainstalovat jej do počítače.

  2. Spusťte CrystalDiskMark. Na obrazovce se objeví miniaturní okno nástroje, kde bude probíhat veškerá práce. Vizuálně lze okno programu rozdělit do 4 bloků:

    • Ovládací panel. Standardní tlačítka ovládací nabídky a nastavení nástrojů, která jsou k dispozici téměř v každém programu. Zde můžete v případě potřeby změnit jazyk programu (ve výchozím nastavení byl nástroj okamžitě spuštěn v ruštině).

    • Nastavení ověření. Zde nastavíte parametry bezprostředně před zahájením skenování. Zde můžete například konkrétně určit, pro které zařízení bude skenování provedeno, a také kolik cyklů skenování bude provedeno.

    • Spusťte skenování. Tlačítka, která jsou zodpovědná za spuštění skenování rychlosti disku.

    • Zobrazit výsledky. Zde uvidíte nastavení rychlosti čtení a zápisu vašeho disku.


    Как пользоваться программой CrystalDiskMark


    Když tedy zhruba rozumíte vizuální složce programu, můžete přejít k práci s ní.

  3. Nejprve budete muset vybrat počet kontrol, které budou na úložném zařízení provedeny. Jak je okamžitě zřejmé, čím vyšší je počet kontrol, tím přesnější budou výsledky čtení a zápisu. Ve výchozím nastavení má program nejoptimálnější možnost - 5 kontrol, ale v případě potřeby si můžete nastavit vlastní číslo.



  4. Druhý bod vás požádá o nastavení velikosti souboru, který se bude zapisovat a číst. Opět platí, že čím větší je velikost souboru, tím přesnější bude výsledek. Kromě toho se doba skenování výrazně prodlouží, pokud vyberete velký soubor, takže tento bod vezměte v úvahu.



  5. Nyní byste měli vybrat disk, se kterým bude provedena další práce. Může to být nejen pevný disk nainstalovaný v počítači, ale také jakékoli úložné zařízení, jako je flash disk nebo paměťová karta. Pokud se váš disk v seznamu nezobrazí, klikněte na tlačítko "Vybrat složku" a v průzkumníku, který se objeví, označte disk, který potřebujete.



  6. Nyní přejdeme přímo ke spuštění testu. Program nabízí čtyři různé testovací režimy:

    • Seq Q32T1 – čtení a zápis v sekvenčním režimu s hloubkou fronty 32 na vlákno;

    • 4K Q32T1 – náhodné čtení a zápis pomocí 4Kb bloků s hloubkou fronty 32 na vlákno;

    • Sekv – čtení a zápis v sekvenčním režimu s hloubkou 1;

    • 4K – náhodné čtení a zápis pomocí 4Kb bloků s hloubkou 1.

    • Vše – tlačítko, které spouští všechny testovací režimy současně.


    Aby mohla být kontrola provedena, musí mít váš disk alespoň 15 % volného místa. Pokud je tato hodnota menší, doporučuje se nejprve uvolnit paměť na zařízení (pokud jde o malé vyměnitelné disky, doporučuje se je zcela vymazat od dat).

  7. Všechny ověřovací režimy jsme spustili stisknutím tlačítka "Vše". Stav průběhu skenování nástroje můžete vidět v záhlaví programu. Nástroj bohužel neposkytuje úplný rozsah postupu procesu.



  8. Když obslužný program dokončí kontrolu, budete moci vidět hodnoty identifikované programem čtením a zápisem.



  9. Chcete-li exportovat výsledky, klikněte na tlačítko v levém horním rohu "Soubor". Na obrazovce se objeví další položky: "Kopírovat" umístí výsledky do schránky, takže je můžete vložit do libovolného programu, který vám vyhovuje, a "Uložit" vám umožní exportovat výsledky do textového TXT souboru.


V suchém zbytku

Program CrystalDiskMark odvádí vynikající práci při informování uživatele o rychlosti čtení a zápisu disku. Program lze bezpečně doporučit díky jeho jednoduchosti a snadnému použití, nízké zátěži operačního systému, přítomnosti ruského jazyka a zcela bezplatné licenci.

Stáhněte si CrystalDiskMark zdarma


Stáhněte si nejnovější verzi programu z oficiálních stránek http://crystalmark.info/software/CrystalDiskMark/index-e.html
14. srpna 2017 2
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 14:17
    Vysvětleno celkem srozumitelně a jasně. Program je skvělý, použijte ho!
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 18:46
    Tato aplikace je ideální pro testování vašeho pevného disku

    Vše v článku je napsáno jasně a srozumitelně pro každého.