FreePrograms.me

3 způsoby, jak opravit problém „CHKDSK je na discích RAW neplatný“.

3 способа устранения неполадки «CHKDSK недопустим для дисков RAW»

Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se potýkají uživatelé OS Windows, je diskový oddíl se systémem souborů RAW. Dnes se blíže podíváme na to, jak vyřešit problém „CHKDSK není platný na jednotkách RAW“.

Zpráva „CHKDSK není platný pro disky RAW“ znamená, že oddíl pevného disku nemá formát, v důsledku čehož není možné tento oddíl použít pro ukládání dat. Pokud pevný disk dříve fungoval normálně a poté se začala zobrazovat zpráva „CHKDSK není platný pro disky RAW“, může to znamenat poruchu jeho provozu, která může nastat v důsledku různých důvodů: nesprávné vypnutí počítače , aktivita virů, výpadky proudu atd. .d.

Metoda 1: Vyzkoušejte nové spuštění Check Disk



První věc, kterou musíte udělat, pokud se vyskytne podobný problém, je znovu zkontrolovat disk na chyby v počítači. Pokud systém na základě výsledků skenování zjistí problémy, budou neprodleně opraveny.

  1. Kontrolu disku můžete spustit z příkazového řádku. Chcete-li to provést, otevřete vyhledávací panel systému Windows a zadejte dotaz "Příkazový řádek", klikněte pravým tlačítkem na výsledek a vyberte položku v kontextové nabídce, která se zobrazí "Spustit jako správce".

    3 способа устранения неполадки «CHKDSK недопустим для дисков RAW»


  2. V okně, které se otevře, budete muset spustit následující příkaz:

    chkdsk a: /f


    Kde a: je písmeno jednotky RAW.

  3. Systém Windows zahájí kontrolu disku na chyby. Postup není rychlý, takže se připravte na to, že proces bude trvat asi hodinu (možná i déle).

  4. Pokud kontrola systému Windows najde chyby, systém se je pokusí opravit sám. Po tomto postupu zkontrolujte stav disku - možná se jeho provoz vrátil do normálu.


Vezměte prosím na vědomí, že pokud se problém s RAW týká disku, na kterém je nainstalován operační systém, Windows ze zřejmých důvodů nebude možné spustit.

V tomto případě budete muset provést následující postup:

  1. Připravte spouštěcí zařízení s distribucí Windows (flash disk nebo disk), připojte jej k počítači a nastavte jej jako první spouštěcí zařízení v systému BIOS.

  2. Jakmile se otevře okno Instalační služby systému Windows, budete muset kliknout na tlačítko "Obnovení systému", po kterém můžete stisknutím klávesové zkratky otevřít příkazový řádek Shift + F10.

  3. Spusťte příkaz list volume a zjistěte, jaké písmeno jednotky má problémový disk.

  4. Spusťte příkaz chkdsk a: /f, kterým nahradíte písmeno jednotky.

  5. Po kontrole může utilita pomoci vyřešit problém s RAW, po kterém se Windows mohou normálně spustit.


Metoda 2: Naformátujte disk



Tuto metodu lze racionálně použít, pokud na vašem disku nejsou žádné důležité informace. Tato metoda zcela vymaže informace, ale ve výsledku s vysokou mírou pravděpodobnosti oživíte disk.

  1. Chcete -li to provést, otevřete "Kontrolní panel" a přejděte do sekce "Správa".



  2. Na obrazovce se objeví okno, ve kterém budete muset na položku dvakrát kliknout "Počítačový management".



  3. Na levé straně nového okna klikněte na tlačítko "Správa disků". V pravé části okna najděte problémový disk, klikněte na něj pravým tlačítkem a vyberte "Formát".



  4. Pokud položka "Formát" není pro vás k dispozici, vyberte místo toho "Inicializovat disk".

  5. Když se na obrazovce otevře okno nastavení formátování, stačí vybrat požadovaný systém souborů. Uživatelé ve většině případů zpravidla instalují NTFS.

  6. Pokud se formátování disku nezdaří, klikněte na něj pravým tlačítkem a vyberte "Smazat svazek". Poté znovu klikněte pravým tlačítkem a vyberte tento čas "Vytvořit jednoduchý svazek".





Metoda 3: Obnova oddílu pomocí programu DMDE



Pokud jsou pro vás informace uložené na disku důležité, pak v tomto případě doporučujeme obnovit oddíl při ukládání informací pomocí nástroje DMDE. Nástroj je zcela zdarma a můžete si jej stáhnout zcela zdarma z oficiálních webových stránek vývojáře pomocí odkazu níže.

Stáhněte si program DMDE https://dmde.ru/

  1. Spusťte program a vyberte disk, se kterým bude provedena další práce.



  2. Pokud se v okně, které se otevře, zobrazí problematická část, jednoduše ji vyberte jedním kliknutím a vyberte "Otevřít hlasitost".



  3. Pokud je to přesně tento disk, klikněte na tlačítko v levém horním rohu "Zobrazit sekce".

  4. Ujistěte se, že je zvýrazněna požadovaná sekce, a poté klikněte na tlačítko v levém dolním rohu "Obnovit" a potvrďte další postup.


Po chvíli bude proces obnovy dokončen a RAW disk bude mít normální souborový systém. Problém s chybou „CHKDSK není platný pro jednotky RAW“ lze vyřešit jinými způsoby. Pokud máte na mysli utilitu, která vám umožní ideálně obnovit RAW disky, pak se o ni podělte v komentářích.
29. června 2017 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Alex
    5 Leden 2018 00: 27
    Vše je velmi dobře popsáno a funguje.
  2. Vladimir
    24 Leden 2018 20: 07
    Proč můj notebook nevidí připojený pevný disk?
  3. Kait.15
    25 Leden 2018 08: 45
    Vladimíre, je pevný disk plně funkční? Máte možnost to vyzkoušet na jiném notebooku nebo použít jiný HDD pro váš notebook? Pokud se nebavíme o externím pevném disku, nezapomeňte dvakrát zkontrolovat, zda je připojení správné.
  4. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 20:19
    Díky tomuto článku jsem vyřešil své problémy, děkuji moc