FreePrograms.me

Který prohlížeč využívá nejméně paměti RAM?

Какой браузер потребляет оперативной памяти меньше всего

Obrovské množství různých webových prohlížečů klade uživateli otázky: jak si vybrat nejen funkční, ale také lehký prohlížeč, který nebude „požírat“ velké množství paměti RAM? Tento článek se pokusí odpovědět na otázku, který prohlížeč je nejméně náročný na zdroje.

Jakýkoli program běžící na počítači spotřebovává určité množství zdrojů nezbytných pro svůj plný provoz. V případě prohlížeče závisí množství spotřebované paměti RAM na několika faktorech:

  1. Optimalizace prohlížeče. Prohlížeč, který není optimalizován vývojáři, spotřebovává velké množství paměti RAM, což je zvláště důležité, pokud je počítač (notebook) uživatele vybaven pouze 2-4 GB;

  2. Otevřít karty. Každému webu otevřenému v prohlížeči je přidělena další RAM. Čím více jich je v prohlížeči otevřeno, tím žravější se webový prohlížeč stává;

  3. Přírůstky. Dnes je těžké si představit používání prohlížeče bez nainstalovaných doplňků, které vám umožní změnit IP adresu, blokovat reklamy, stahovat soubory do počítače a provádět mnoho dalších užitečných funkcí. A samozřejmě, pokud je v prohlížeči nainstalováno poměrně velké množství doplňků, prohlížeč začne spotřebovávat počítačové zdroje mnohonásobně více.

  4. Viry. Virová aktivita ovlivňuje provoz operačního systému a programů, zejména prohlížečů, a narušuje jejich správnou činnost.


Pokud vezmeme v úvahu všechny výše uvedené faktory, pak je racionální uvažovat o prohlížečích, které jsou zcela prázdné, tedy bez doplňků a se stejným počtem karet. Jen tak můžeme přesněji určit, který z nich spotřebovává méně zdrojů.

Porovnání spotřeby RAM v různých prohlížečích



Níže poskytneme srovnání spotřeby paměti RAM pro takové oblíbené prohlížeče, jako je Google Chrome, Yandex Browser, Opera a Mozilla Firefox.

Při otevření jedné záložky



Níže v grafu můžete vidět množství paměti RAM spotřebované prohlížeči, když je otevřená stránka Freeprograms.me. Z grafu je zřejmé, že nejpoužívanějším prohlížečem je Mozilla Firefox a nejlehčím Opera.

Какой браузер потребляет оперативной памяти меньше всего


Při otevření tří záložek



Změňme situaci otevřením tří stejných karet v každém prohlížeči. A tentokrát zůstaly výsledky stejné. Za zmínku stojí pouze to, že Chrome se stal trochu náročnější na výkon a téměř dohnal Firefox.



Když otevřete deset záložek



Mnoho uživatelů si neví rady s prací se dvěma nebo třemi kartami, a tak je racionální sledovat, jak se budou prohlížeče chovat s deseti otevřenými kartami. Opera zde stále zůstává prohlížečem s nejnižší spotřebou RAM, což se o jiných webových prohlížečích říci nedá: Prohlížeč Yandex a Google Chrome se výrazně posunuly nahoru, spotřebovávají poměrně hodně paměti RAM, zatímco Mozilla Firefox se z hlediska Opery velmi přiblížil výsledků .



Po vyložení devíti záložek



Ihned poté jsme zavřeli 9 karet v každém prohlížeči a zkontrolovali změny ve spotřebě RAM. Vlastně se vše vrátilo do normálu – Opera je na prvním místě z hlediska efektivity a Firefox je opět na posledním místě.



Sčítání



Z našeho výzkumu je zřejmé, že nejúčinnějším prohlížečem ve všech fázích testování byl prohlížeč Opera. Zároveň stojí za zmínku, že Mozilla Firefox se chová dobře s velkým počtem otevřených karet, což nelze říci o prohlížeči Google Chrome a Yandex Browser, které výrazně zvyšují množství spotřebované paměti RAM s každou novou kartou.

Zároveň bych rád poznamenal, že každý z prezentovaných kandidátů je výkonný a funkční webový prohlížeč, který se dobře chová s velkým množstvím otevřených karet.
Jaký prohlížeč používáte? Své odpovědi pište do komentářů.
19. května 2017 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Guzel
    Guzel
    7. dubna 2018 15:41
    Používám prohlížeč Yandex a nainstaloval jsem Agduard, aby bylo méně reklam
  2. ahhlov
    ahhlov
    3. prosince 2023 10:49
    velmi užitečný článek, ani jsem o tom nevěděl, děkuji! 
  3. Tulipán
    Tulipán
    6. prosince 2023 14:34
    Velmi poučný článek, nikdy jsem si tuto otázku nepoložil.
  4. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 20:32
    Vždy jsem používal prohlížeč Yandex, je to velmi pohodlné a vše je jasné