FreePrograms.me

Jaký je rozdíl mezi Wifi-AX a Wifi-AD, další generací Wi-Fi

 Zvláštní je, že tentokrát tyto dva standardy nepocházejí z konkurenčních obchodních zájmů, jako je Bluray vs. HD-DVD nebo Beta vs. VHS. Tyto dva standardy Wifi pocházejí od konsorcia „Wifi Alliance“, které každému umožňuje využívat interoperabilitu mezi zařízeními, kompatibilitu se staršími technologiemi a mnoho dalších výhod.




Toto konsorcium nastavuje standard v rámci IEEE v protokolu 802.11, který je vylepšován a rozšiřován se zdokonalováním technologie. Tento standard je bezplatný a globální, takže je výchozím bodem pro všechny výrobce, aby zajistili, že jejich produkty budou snadno přijaty na trhu, mohou komunikovat s kompatibilními zařízeními jiných značek atd.


Potřeby bezdrátové komunikace znamenaly, že 802.11 se nyní vyvíjí mnohem rychleji, než tomu bylo před několika lety, a v rámci těchto vylepšení stojíme před dvěma možnostmi, které se snaží zaujmout trh, z nichž jedna je první, Wifi-AD, a ta, která pravděpodobně nahradí Wifi-AC, skromnější, ale kompatibilnější Wifi-AC, Wifi-AX.


V současné době používá Wifi v různých variantách 15 miliard zařízení a standard je zatím všechny podporoval s podporou starších verzí s každým vylepšením, které uvedl na trh.


Wifi-AD je lepší, ale omezenější a nákladnější na implementaci



Před více než rokem se v některých objevila Wifi-AD (802.11ad). Notebooky Acer z podnikové linie, stejně jako v některých routerax, jako je vynikající TP-link Talon AD7200 nebo Netgear Nighthawk R9000. Směrovače, které nelze najít za méně než 10 000 rublů, a v případě Netgear - téměř dvakrát dražší.


Wifi-AD je připravovaný standard, který přidává podporu pro frekvence 60 GHz, což je 12krát více než frekvence 5 GHz standardu Wifi-N nebo Wifi-AC. Při této frekvenci mohou tyto routery při použití s ​​příslušnými zařízeními poskytovat rychlost až 7 Gbps (7000 Mbps) bod-bod. To je pětinásobek propustnosti, které v současnosti dosahujeme u zařízení Wifi-AC, která jsou omezena na zhruba 1300 XNUMX Mbps.


Problém tohoto nového standardu je dvojí. Na jedné straně je pro dosažení takových rychlostí při tak vysoké frekvenci omezen dosah přibližně na 10 metrů. Na druhou stranu vyžaduje novou generaci zařízení a musí být také kombinován s dalšími čipsety a specializovanými anténními systémy, aby poskytoval plnou podporu všech typů zařízení, včetně těch, které pracují na nižších frekvencích 2,4 a 5 GHz.

Nepřesný popis rozsahu různých standardů IEEE 802.11


Tento standard změní způsob, jakým si prohlížíte obsah v ultra vysokém rozlišení, podporuje rozlišení až 8K s kvalitou obrazu HDR. Stejná frekvence se používá pro systémy, jako je Wi-GIG, což, jak víte, je technologie, která poskytuje globální bezdrátové připojení pro přenosné systémy. S touto technologií můžeme používat USB, HD video, Ethernet, ... rychlostí, kterou bychom měli, kdybychom použili dráty.

Wifi-AD je drahé, obtížně se uvádí na trh a možná trochu předběhlo dobu, takže výrobci síťových zařízení a zařízení prosazují provizorní řešení, Wifi-AX.

Wifi-AX je dočasné řešení, které standardizuje vývoj Wifi v posledních několika měsících


Wifi-AX (802.11ax), ať se nám to líbí nebo ne, bude dalším řešením, které všichni používáme. Je to méně vyspělý standard, bez těch úžasných rychlostních špiček, kvůli kterým vypadají ty nejlepší kabely, které máte doma, naprosto směšně, ale trh jej snadno přijímá. Wifi-AX bude fungovat na obvyklých frekvencích 2,4 a 5 GHz, ale právě na druhé jmenované frekvenci naplno realizuje svůj potenciál.

Rychlosti budou o něco vyšší než u Wifi-AC, od 1300 Mbps do 1800 Mbps (s použitím nových otevřených kanálů ve standardu), ale bude standardizován, což umožní některá vylepšení, která jsme v posledních letech viděli u nejlepších routerů. nebo bezdrátové karty. Jedním takovým vylepšením, které bude standardizováno, je použití MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output). Tato technologie umožňuje modulovat frekvence a otevřít kanály pro nezávislou komunikaci s každým zařízením připojeným k bezdrátové síti.

Když sdílíme šířku pásma na našem routeru s více zařízeními, sdílejí dostupnou šířku pásma mezi sebou. Pokud máme v tomto frekvenčním pásmu 1300 Mbps, bude toto pásmo sdíleno mezi všemi zařízeními. Tímto způsobem je maximalizována šířka pásma pro každé zařízení a router a poskytuje nejlepší rychlost pro každé zařízení. Toho je dosaženo na úrovni modulace, především použitím více antén v tomto typu routeru.

Tímto způsobem může router podporovat vyšší rychlosti pro každé z připojených zařízení, ale také bude muset podporovat tento typ „vyjednávání“ signálu. Zařízení MU-MIMO je v dnešní době obtížné koupit, zejména proto, že mnoho výrobců zapomíná uvádět jejich kompatibilitu, ale s Wifi-AX poskytne podporu MU-MIMO každé zařízení kompatibilní s tímto standardem.

Wifi-AX nám také umožní zachovat naše současné pokrytí a zlepšit výkon našich domácích zařízení snížením latence, zvýšením počtu souběžných zařízení a poskytnutím dostatečné šířky pásma pro dokončení běžných úkolů v jakémkoli domácím nebo obchodním prostředí.

Závěr


Jistě, mít propustnost bezdrátové sítě 7200 Mb/s je splněný sen, ale pravdou je, že Wifi-AD je v současné době pro výrobce nedostupná a uživatelé ji nepotřebují s výjimkou velmi specifických případů, kteří ji mohou nadále volit jako standardní, protože bude na trhu a je vysoce kompatibilní se zařízeními bez WiFi-AD.

Wifi-AX je krok vpřed, brzy, možná ještě před koncem roku, nabízí to, co v tuto chvíli skutečně potřebujeme, a to schopnost efektivně využívat dostupnou šířku pásma a poskytovat pokrytí pro více bezdrátových zařízení, která jsou k dispozici. v našich prostředích. Tento standard bude levnější a na trhu úspěšnější než doposud Wifi-AD.

23. dubna 2023 7
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 15:14
    Wifi-ax je jako nová Wi-Fi, mocná sračka
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:02
    Pěkný článek, opět vše srozumitelně popsáno.
  3. hnízdo23
    6. prosince 2023 02:07
    Užitečný článek. Doporučuji přečíst 
  4. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 02:43
    Vysvětlující článek o wifi-axe je vzdělávací 
  5. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 17:31
    Vše je přístupné a srozumitelné, díky za program, doporučuji
  6. Ivan
    6. prosince 2023 23:33
    Tento článek se mi líbil, byly to velmi poučné a hlavně užitečné informace.