FreePrograms.me

CMYK - tajemství čtyř barev

Od roku 1954 má Německo standardizované barevné stupnice: DIN 16 508 pro tisk písmen a DIN 16 509 pro ofsetový tisk. Barevné tiskárny jsou dnes často standardem i v domácnostech. Jak se ale RGB obraz dostane z monitoru počítače na papír? A proč potřebuje čtyři barvy? Zde se můžete dozvědět více o barvách CMYK a jak se liší od RGB a dalších barevných modelů.


Кak raChyby CMYK?



Použití barev pro zobrazení na obrazovkách a v tisku odpovídá fyzikálním vlastnostem lidského oka. Oko je zvláště citlivé na tři vlnové délky světla. Právě tyto barvy, červená, zelená a modrá, se používají v barevném prostoru RGB. To zajišťuje vyváženou reprodukci barev na barevných monitorech. Tyto barvy můžete vidět i na LED pásku, ale nejprve je potřeba LED pásek zakoupit. 

Na druhé straně tiskový proces obvykle tiskne bílý papír. Papír není průhledný, a proto nepropouští světlo. V průmyslovém ofsetovém barevném tisku jsou čtyři tiskové barvy - azurová, purpurová, žlutá a černá - CMYK - nanášeny na papír jedna po druhé. Tisk není plochý, ale provádí se s velmi malými, těsně umístěnými body, které lidské oko vnímá jako barevný obraz z běžné vzdálenosti. Aby byla zajištěna správná kvalita obrazu, průmyslový ofsetový tisk se často provádí s rozlišením 300 bodů na palec (dpi), což je v metrickém vyjádření 11,8 tiskového bodu na milimetr. Tyto tištěné body se liší velikostí v závislosti na požadované tloušťce nanášeného inkoustu. Pokud je barevný bod nula procent, pak v tomto bodě není žádný bod a tedy žádná barva.

V barevných tiskárnách dopadají drobné kapky inkoustu na papír v podobě vytištěných bodů, které jsou navíc umístěny blízko sebe. Velikost bodu se pohybuje od 0,3 do 0,4 milimetrů. Součet jednotlivých kapiček v barvách CMYK vytváří „iluzi“ barevného obrazu. Barevná laserová tiskárna dosahuje stejného výsledku, ale jiným způsobem. Jsou zde čtyři elektricky nabité válce, které jsou vybíjeny laserovým paprskem v místech, kam by se toner z jedné ze čtyř CMYK kazet neměl dostat. Zbývající nabité oblasti jsou pak tence potaženy tonerovými inkousty. Tyto potažené pixely se jeden po druhém přenesou na papír a tam se pomocí tepla fixují.


Kolik barev má barevný prostor CMYK?

Barevný prostor CMYK pracuje s primárními barvami azurová (modrá), purpurová (růžová) a žlutá (žlutá). Písmeno K znamená „klíč“ nebo „kontrast“ a představuje černou barvu. Písmeno „B“ bylo již v barevném prostoru RGB přiřazeno „Blue“, takže pro „Black“ se již nehodilo. V současné době jsou barvy CMYK standardizovány podle ISO 2846 - nástupce tzv. Euroškály, která byla povinně definována v DIN 16539 od roku 1971.

Barevný prostor CMYK je založen na subtraktivním míchání barev.
Primární barvy barevného prostoru CMYK a některé přibližné barevné směsi podle subtraktivní metody lze považovat za čtyři barvy vytištěné v různé síle na bílý papír. Pokud se nevytiskne žádná barva CMYK, papír zůstane bílý. S RGB: Všechny barvy v "plné síle" vedou k bílé.
CMYK označuje subtraktivní barevné modely. Poněkud zjednodušeně to znamená: pokud jsou všechny barvy 100 procent aktivní, výsledkem bude černá; pokud chybí všechny barvy, tzn. mají nula procent, (bílý) papír zůstává bílý. Intenzitu barevných nuancí lze přirovnat k míchání barev z inkboxu, kde např. modrá smíchaná se žlutou vytváří zelenou a v závislosti na množství vody a barvicích složek se získávají různé odstíny zelené.

Důležitý rozdíl oproti RGB: Absence všech tří barev (RGB = 0, 0, 0) vytváří v barevném prostoru RGB černou. Pokud červená, zelená a modrá mají maximální hodnotu 255, vznikne bílá. RGB jako aditivní barevný model je tedy zcela opačný než CMYK.

V praxi bylo zjištěno, že tisk 100% azurové, purpurové a žluté vytváří velmi tmavě hnědý tón. Na obrázku výše je to vidět přibližně v barevném poli CMYK = 90/90/90/0. To vyžadovalo další součást, aby bylo možné tisknout skutečnou černou. Proto byla do barevného prostoru zahrnuta černá (K). To zároveň umožnilo lepší zhodnocení dalších tří barev. Při použití barev CMYK je teoreticky možné reprodukovat až 4 miliardy různých odstínů.

CMYK a RGB – co přichází do hry kdy?

Barevný model CMYK slouží k fyzickému výstupu obrazového obrázku na tištěná média - tedy na tiskové stroje různých technologií, ale i počítačové barevné tiskárny využívající inkoustovou nebo laserovou technologii. V případě čtyřbarevné laserové tiskárny to znamená, že kromě černé tonerové kazety jsou použity další tři obsahující azurovou, purpurovou a žlutou. Totéž platí pro barevné inkoustové tiskárny, i když se již nějakou dobu používají jiné barvy. S rostoucími nároky na tištěné produkty byly průmyslové tiskové stroje doplňovány také o další barevná tisková zařízení. V šestibarevném tisku jsou to zelená a oranžová. Jiné technologie vícebarevného tisku používají specifické přímé barvy, nazývané také speciální barvy.

 

 
Kdy barevný model RGB ukazuje své přednosti? Přečtěte si našeho průvodce barvami RGB, který odhaluje tajemství aditivního míchání barev s RGB a uvádí také další barevné prostory.

RGB je vždy zapojeno, když se na obrazovkách nebo monitorech zobrazuje cokoliv. Digitální fotoaparáty také vytvářejí obrazové soubory RGB. S RGB můžete dosáhnout 16,8 milionů různých barevných odstínů.

Jaké další barevné prostory existují?


Každé tiskové médium, včetně každého typu papíru, reprodukuje inkousty se stejnými hodnotami CMYK mírně odlišně. Některé silně absorbují inkoust, jiné mají hladký, lesklý povrch a jiné matný povrch. Aby bylo možné na to reagovat, byly vytvořeny standardizované barevné profily, které zajistí, že určité typy papíru a tiskových barev vždy dosahují stejného výsledku tisku. Příkladem takového barevného profilu je standardní barevný profil pro tiskařský průmysl v Evropě „ISO Coated v2“.

Barevné profily existují také pro skenery a monitory, aby odpovídaly barvám při průchodu technickými zařízeními způsobem, který dosahuje maximální přesnosti barev na výstupním médiu. Soubory dat pro standardizaci systémů správy barev koordinuje International Color Consortium (ICC).

Barevné systémy toto překračují a definují složení barev odlišně a někdy i šířeji. Některé z nich vycházejí i z jiných teoretických modelů vnímání barev lidským okem.

CIELAB


Tento barevný systém se také nazývá barvy CIEL*a*b* nebo Lab. Vychází z lidského vnímání tzv. normálního pozorovatele – tedy pokrývá všechny vnímané barvy – a nevychází z matematického modelu jako RGB nebo CMYK. Základní normou je EN ISO 11664-4 "Kolorimetrie - Část 4: CIE 1976 L*a*b* barevný prostor". Technické články pro to často používají termín „tristimulus“.

H.K.S.

V současné době se barevný systém HKS skládá z 88 základních barev a 3 520 přímých barev, které lze tisknout na přírodní a umělecké papíry. Na rozdíl od CMYK jsou tyto barvy před tiskem smíchány. Cílem je dosáhnout objektivní srovnatelnosti a reprodukovatelnosti barevných nuancí. Barvy HKS lze simulovat pomocí CMYK, ale jejich sytosti je dosaženo jen zřídka.

Pantone

Pantone Matching System je mezinárodní barevný systém pro grafiku a tisk vyvinutý americkou společností Pantone. Obsahuje 1 867 speciálních barev (stav k roku 2016), z nichž většinu nelze reprodukovat běžným čtyřbarevným tiskem.

RAL

Od roku 1927 zahrnuje barevný systém RAL Classics 213 barevných odstínů. Od roku 1993 existuje designový systém RAL s 1 625 standardizovanými barvami. Některé barvy RAL jsou korporátní barvy nebo signální barvy pro určité předměty, například RAL 3024 jako barva pro hasičská a záchranná vozidla, námořní záchranné křižníky a záchranné čluny DGzRS. Skutečné zobrazení barev RAL nemusí být na monitorech a tiskárnách stejné a pouze se blíží specifikacím barev CMYK nebo RGB.

26. srpna 2022 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 15:47
    Cmyk je aplikace z Německa, nejsem s ní spojen
  2. Tulipán
    Tulipán
    5. prosince 2023 22:21
    Pěkný a zajímavý článek. Přečetl jsem to na jeden zátah.
  3. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 12:42
    Zajímavý článek je vhodný pro všeobecné vzdělání, je zvláštní, že se nemluvilo o informatice
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 18:28
     Vše bylo vysvětleno srozumitelně, jasně a jednoduše, děkuji za informace