FreePrograms.me

Jak zlepšit výkon počítače v systému Windows 10

Как улучшить производительность компьютера на Windows10



Majitelé počítačů s Windows už od dob verze XP přemýšleli, jak zrychlit operační systém. S vydáním „desítka“ se nic nezměnilo. Lidé potřebují rychlost. Počítač s Windows je možné mírně zrychlit pomocí softwaru a nejsou k tomu potřeba žádné speciální znalosti.

Zvyšte rychlost Windows 10



Některé hacky produktivity opravdu fungují. Jsou jednoduché a nevyžadují speciální dovednosti. Ale pokud mluvíme o změně parametrů OS v registru nebo jakékoli jiné součásti OS, musíte být velmi opatrní. Systém můžete zabít jedním pohybem myši. Existuje několik způsobů, jak zrychlit běh systému Windows:

  • spouštěcí čištění;
  • deaktivace grafických efektů;
  • deaktivace nepotřebných procesů;
  • zákaz používání určitých služeb;
  • Vypněte dlaždice a aplikace Metro v nabídce Start.


Po dokončení těchto kroků může operační systém (a počítač jako celek) získat „druhý dech“. Dobré zvýšení výkonu také přináší deaktivace možností „špionáže“ v systému Windows 10. Přečtěte si podrobné pokyny pro každou položku uvedenou níže.

Vyčištění spouštění od nepotřebných aplikací



Docela často jsou programy umístěny do spouštěcí oblasti automaticky a spouštějí se spolu se systémem na pozadí. I když je uživatel nepoužívá, spotřebovávají určité množství RAM a zatěžují procesor. Proto se vyplatí nepoužívané aplikace zakázat a zabránit jejich spouštění.

  • Klepněte pravým tlačítkem myši na tlačítko "Пуск" a vyberte "Správce úloh".

    Запуск Диспетчера задач в Windows 10



  • V dispečerovi přejděte na "spuštění".


  • Otevře se seznam programů, které jsou při spuštění. Nyní deaktivujeme ty, které tam nemají být. Klepněte pravým tlačítkem myši na požadovanou aplikaci a vyberte "Zakázat".

Отключение ненужного процесса из Автозагрузки в Диспетчере задач Windows 10




Nikdy byste neměli deaktivovat aplikace ovladače, správce zvuku nebo Bluetooth (pokud tuto technologii používáte). Je také lepší nevypínat software Windows Defender. To může vést k nestabilitě v počítači a OS. Programy třetích stran však můžete zakázat bez následků.


Vypnutí grafických efektů



To už není tak aktuální jako v dobách Windows 7 s proprietárním rozhraním Aero, ale i v „desítku“ různé klouzavé efekty, blednutí a další věci poměrně výrazně zatěžují počítač. Nejvíce trpí RAM a grafická karta (zejména pokud není příliš výkonná). Zakázání všech efektů může výrazně zlepšit výkon operačního systému.

  • Otevřít "Start" a napište slovo "produktivita". Položka se objeví ve výsledcích "Ladění prezentace systému a výkonu". Pojďme si to vybrat.

    Поиск настроек быстродействия в Windows 10



  • V záložce "Vizuální efekty" upravte nastavení, jak si přejete. Můžete jednoduše zaškrtnout políčko "Poskytujte nejlepší výkon" a klikněte na "OK". Tato akce deaktivuje všechny možné efekty.

    Отключение всех эффектов для повышения быстродействия Windows 10



  • Po vypnutí všech efektů se také zhorší kvalita zobrazeného písma. Pokud to možnosti vašeho počítače umožňují, vraťte zaškrtávací políčko na "Vyhlazení zubatých obrazovkových písem" a uložte změny.

    Включение сглаживания шрифта в Windows 10




Je nutné připomenout, že pokud vypnete všechny vizuální efekty, nebude k dispozici proprietární možnost prohlížení běžících oken "nahlédnout". Stejně tak nebude možné přepínat z jednoho okna do druhého ve stylu Ubuntu. To ale pro běžného uživatele opravdu není nutné. Vizuály lze obětovat ve jménu výkonu.


Zakázání procesů



Přítomnost velkého množství procesů v "Správce úloh" může načíst váš počítač, takže má smysl deaktivovat nepotřebné. Ale při příštím spuštění konkrétního programu se stále znovu objeví. Jedná se o jednorázové opatření a nebude možné udržet konstantní výkon. Krátkodobě je však možné získat výkon.

  • Otevřít "Správce úloh" již známou metodou a přejděte na "procesy".
  • Chcete-li proces zakázat, klepněte pravým tlačítkem myši na požadovanou součást a vyberte z nabídky "Odstranit úkol". Proces se okamžitě ukončí a spouštěný program se ukončí.


Musíte pouze vypnout ty procesy, o kterých jistě víte, že patří programům třetích stran. Pokud se dotknete čehokoli systémového, může dojít k selhání operačního systému. Po restartu bude vše v pořádku, ale stále nepříjemné. Pokud některé možnosti systému překážejí, je lepší je deaktivovat pomocí nástroje "služby".


Deaktivace služeb



Moderní Windows má obrovské množství služeb, které uživatel nevyužívá. Ty ale využívají RAM a zabírají místo. Zakázání nepoužívaných služeb pomůže uvolnit část paměti RAM a zlepšit výkon operačního systému a počítače. Co je pro to potřeba udělat?

  • Otevřít "Kontrolní panel" a klikněte na "Správa".
  • vybrat "služby".
  • Vyberte ze seznamu ten, který potřebujete, a dvakrát klikněte.
  • Pak klikněte "Stop".
  • V možnostech spuštění vyberte "Zakázáno" a klikněte "OK".


Ne všechny služby však lze vypnout. Bez následků můžete zakázat vyhledávací službu (pokud se nepoužívá), zařazovací službu tisku a službu automatických aktualizací (pokud neplánujete aktualizaci OS). Zbývající součásti musí fungovat, aby zajistily bezpečnost a stabilitu operačního systému.

Deaktivace živých dlaždic a aplikací metra



Přepracovaný Start obsahuje řadu aplikací Metro, které načítají OS a PC. Ne všichni uživatelé je používají, takže je můžete smazat (i když ne všichni) a také jim vypnout zobrazení.

  • Otevřít "Пуск" a klikněte pravým tlačítkem na dlaždici aplikace. Vyberte položku "Odepnout od začátku". Dlaždice okamžitě zmizí z "Start".

    Открепление плитки Метро от начального экрана Windows 10



  • Chcete-li aplikaci odstranit, musíte udělat totéž, ale místo možnosti odepnout vyberte "Vymazat". Tato možnost není dostupná pro všechny aplikace.

    Удаление встроенного приложения из Windows 10




Pozor! Některé aplikace Metro jsou trvale odstraněny. Nebude možné je nijak obnovit. Operační systém ale bude fungovat rychle a přehledně. Nezapomeňte také, že pokud jsou povoleny automatické aktualizace operačního systému, smazané aplikace se mohou vrátit. Postup se tedy bude muset podle potřeby opakovat.


Aktualizace ovladačů



Dalším důvodem pomalého operačního systému jsou zastaralé ovladače. Tyto knihovní sady jsou zodpovědné za správný chod veškerého instalovaného zařízení. A pokud jsou zastaralé nebo poškozené, komponenty PC budou fungovat velmi špatně. Nejjednodušší cestou z této situace je aktualizace ovladačů.

  • Otevření alternativní nabídky "Start" a klikněte na položku "Správce zařízení".
  • Otevře se okno správce se seznamem nainstalovaného zařízení. Vyberte požadovanou součást a klikněte na ni pravým tlačítkem. V zobrazené nabídce vyberte "Aktualizovat ovladač".
  • Systém vás poté požádá o výběr způsobu aktualizace. Vybrat "Automaticky vyhledat aktualizované ovladače".
  • Po dokončení procesu opakujte postup pro další součásti.


S touto možností aktualizace operační systém hledá nové ovladače na oficiálních serverech společnosti Microsoft. Je to mnohem jednodušší, než sami hledat aktualizace na webových stránkách výrobců zařízení. Jakmile je proces aktualizace dokončen, OS vydá varování, že byste měli restartovat počítač.

V současné době existuje mnoho speciálních programů, které automaticky vyhledávají nové ovladače a aktualizují je. O tom, jak fungují, si můžete přečíst zde:

Přečtěte si více: Nejlepší programy pro instalaci ovladačů

Defragmentujte svůj pevný disk



S množstvím malých souborů (a také velkých) na HDD je pozorován fenomén fragmentace. To znamená, že různé části souborů jsou umístěny v různých clusterech a sektorech. To vede k poklesu výkonu kvůli tomu, že OS musí tyto části hledat v různých sektorech disku. A to negativně ovlivňuje rychlost čtení. Což zase zpomaluje celý systém. Proto musíte provést defragmentaci. Nástroje systému Windows obsahují systémový nástroj speciálně pro tyto účely.

  • Otevřít "Пуск" a přejděte do katalogu "Nástroje pro správu systému Windows".
  • Klikněte zde "Optimalizace disku".

    Пункт Оптимизация дисков в Windows 10



  • Otevře se okno nástroje. Klikněte "Analyzovat". Spustí se skenování oddílu. Po nějaké době program zobrazí informaci o procentu fragmentace konkrétního svazku.

    Выбор жесткого диска для дефрагментации в Windows 10



  • Klikněte na tlačítko "Optimalizovat".

    Начало оптимизации жесткого диска в Windows 10




Začne proces optimalizace, který zahrnuje defragmentaci oddílů. Po určité době (často poměrně dlouhé) nástroj zobrazí zprávu, že optimalizace byla úspěšná. Chcete-li použít změny, restartujte počítač nebo notebook.

Vyčištění disku



Další způsob, jak mírně zvýšit výkon počítače se systémem Windows 10. Vyčištění disku je relevantní pouze pro systémový oddíl, protože právě tam se nachází pracovní OS. Někdy je oddíl nepřehledný: záložní kopie aktualizací systému, stopy životnosti nainstalovaných programů, uživatelská data - to vše ucpává disk a kvůli katastrofálnímu nedostatku volného místa odmítá normálně fungovat.

  • Otevřete nabídku "Пуск" a přejděte do katalogu "Nástroje pro správu systému Windows".
  • Klikněte na položku "Vyčištění disku".

    Очистка диска в меню Пуск Windows 10



  • Okamžitě se objeví okno s výzvou k výběru čisticího objektu. Vyberte disk "Z" Nejsem šťastný "OK".

    Выбор диска для очистки в Windows 10



  • Po krátké analýze se objeví další okno s výzvou k výběru balíků souborů, které chcete smazat. Můžete bezpečně vybrat vše (žádná z uvedených kategorií neovlivní stabilitu a výkon) a kliknout "OK".

    Выбор файлов для удаления из Windows 10



  • Můžete kliknout a "Vyčistit systémové soubory".

    Очистка системных файлов в Windows 10




Po dokončení procesu odstraňování nepotřebných souborů se rychlost operačního systému zvýší.

Zakázání telemetrie a dalších funkcí spywaru ve Windows 10



Skutečnost, že „deset“ špehuje uživatele, je již dlouho známá skutečnost. Přenos informací na servery společnosti Microsoft nejenže spálí určité množství provozu, ale také zpomalí operační systém. Proto by měly být všechny spywarové moduly zakázány. Problém je v tom, že ve Windows 10 nejsou žádná tlačítka označena "Zakázat špehování". Vše proto bude muset být provedeno ručně.

  • Spusťte příkazový řádek s právy správce. K tomu jdeme do "Пуск", hledá složku "Nástroje > Windows", klikněte pravým tlačítkem na příkazový řádek a klikněte "Spustit jako administrátor".
  • Zadejte následující text:

    sc delete DiagTrack


    pak:

    sc delete dmwappushservice


    Po každém příkazu stiskněte «Vstup».

  • Pokud je vše provedeno správně, objeví se okno podobné tomuto.


Také v "Možnosti" Operační systém (analogický k ovládacímu panelu) by měl nakonfigurovat vaše nastavení ochrany osobních údajů. Zakažte odesílání zpráv společnosti Microsoft, zabraňte aplikacím shromažďovat data a běžet na pozadí. Pokud je operační systém používán pod účtem Microsoft, důrazně se doporučuje přejít na místní.

Více si o tom můžete přečíst v jiných článcích. Okamžitě si uvědomte, že některá nastavení mohou být změněna nebo chybět kvůli neustálým aktualizacím operačního systému.

Pro více informací:
Zakázání sledování v operačním systému Windows 10
Programy pro zakázání sledování v systému Windows 10


Další tipy na výkon



Tyto tipy také pomohou zlepšit výkon počítače nebo notebooku se systémem Windows 10, i když nepatrně.

  • Použití „lehkého“ antiviru. Moderní antivirové produkty mají poměrně vysoké požadavky na komponenty PC. A pokud jsou komponenty zastaralé, pak produktivita prudce klesá. Je zde možnost využít produkty jako Avira nebo Avast. Dobré jsou i starší verze ESET NOD32.
  • Zakázat vestavěný program Windows Defender. Vestavěné antivirové „desítky“ fungují dobře. Ale je to zcela zbytečné, pokud je použit antivirus třetí strany. Proto jej lze deaktivovat. Nakonfigurováním příslušné služby.
  • Zvětšení volného místa na systémovém disku. Mít volné místo na systémovém oddílu je zásadní. Pokud není dostatek místa, bude OS fungovat velmi špatně. Pro zajištění normálního výkonu systému se doporučuje mít alespoň 20 GB volného místa. Pomoci může vyčištění disku od nepotřebných souborů pomocí speciálního nástroje.

Je docela možné zlepšit výkon počítače se systémem Windows 10. Některé jednoduché akce se spouštěcí oblastí, službami a procesy mohou poskytnout znatelné zvýšení výkonu. Stačí se nedotýkat systémových komponent, pak proces optimalizace proběhne bez problémů.

20. září 2018 4
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 20:05
    wow, nemyslel jsem si, že to bude tak fungovat, je skvělé, že pomohli
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:41
    Pravděpodobně stojí za to upgradovat komponenty počítače a tento článek nebudete potřebovat
  3. ahhlov
    ahhlov
    6. prosince 2023 15:53
    lepší výkon počítače! vše funguje skvěle! Děkuju! 
  4. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 23:20
    Rychle jsem zlepšil výkon mého počítače, děkuji