FreePrograms.me

Proč BIOS vidí pevný disk, ale Windows (PC) ne?

БИОС видит жесткий диск а система нет



Problém s tím, že operační systém detekuje pevný disk ve většině případů nastává po připojení nového HDD k počítači. Důvodem je skutečnost, že zařízení není zpočátku naformátováno, což brání systému Windows vidět oddíly takového zařízení. Navíc, pokud je disk rozpoznán v systému BIOS, znamená to, že funguje. Tento článek popisuje všechny existující způsoby řešení problému, když počítač nebo notebook nevidí pevný disk (interní nebo externí). 


Pokud jste níže v publikaci nenašli způsob, jak obnovit pevný disk, nezáleží na tom, zda se jedná o externí nebo interní disk. Pokud potřebujete opravu se zachováním dat v Petrohradu, provádí se to v SmartTop, odkaz na stránku https://smart-top.ru/2022/12/17/vosstanovlenie-zhjostkih-diskov-ssd-ili-dannyh- s-nih/. Někdy může být možné extrahovat data z jednotky, samotná jednotka nemusí být obnovitelná, pokud se vyskytnou problémy s magnetickými hlavami nebo destičkami. 


[banner_rotator]
{banner_rotator}
[/banner_rotator]

Obnovení viditelnosti pevného disku ve Windows



Ve standardní situaci můžete problém vyřešit pomocí interních nástrojů operačního systému, aniž byste se uchýlili k použití složitých manipulací a programů třetích stran. Celý problém tedy spočívá v systémovém omezení softwarového shellu ohledně virtuálního stavu disku, který neumožňuje zobrazení oddílů v adresáři  "Můj počítač" .

Жесткий диск не отображается в Моем компьютере



Manuální formátování



Tato možnost je vhodná pro uživatele, kteří právě připojili pevný disk. V tomto případě OS nemusí zařízení jednoduše vidět, takže jej musíte nejprve naformátovat pomocí systémový nástroj, který zobrazuje připojený disk, i když je "Můj počítač" on tam není. Chcete-li tento problém vyřešit, postupujte podle následujících pokynů:

  1. V nabídce "Пуск" klikněte na položku "Kontrolní panel" .

Панель управления в меню Пуск



Pro pohodlnější vyhledávání v pravém horním rohu okna, které se otevře, naproti slovu "Pohled", Vyberte kategorii "Velké ikony". Mezi zobrazenými ikonami musíte přejít na parametr "Správa".

Раздел Администрирование в Панели управления



Dále vyberte "Počítačový management" z navrhovaného seznamu.

Управление компьютером в Windows



Po otevření dalšího okna v levém sloupci klikněte na řádek "Správa disků".

Список подключенных накопителей в Управлении дисками



Tento nástroj zobrazí všechny existující oddíly a další úložné jednotky připojené k počítači. Budete potřebovat svazek, který bude označen "Neoznačená oblast", což zjednodušeně znamená jeho nezformátovaný stav.

Klikněte pravým tlačítkem na tento nepřidělený svazek a v zobrazené podnabídce klikněte na příkaz "Formát". Poté vás OS požádá o potvrzení akce, po které bude k dispozici předběžné nastavení, kde musíte zadat příslušný souborový systém a pojmenovat zařízení.

Настройки форматирования жесткого диска



Po úplném dokončení procesu restartujte počítač, po zapnutí jej otevřete "Můj počítač" a ujistěte se, že je zobrazen dříve neviditelný HDD.


Poznámka! Nezapomeňte, že formát znamená úplné vyčištění všech souborů v něm uložených. V okně tedy pečlivě vyberte požadovaný objem "Správa disků"aby nedošlo k náhodnému vymazání důležitých informací.


Obnova HDD, když ve Windows úplně chybí



Výše byl popsán jednoduchý návod bez dalších potíží. Stává se ale také, že po připojení disku k systémové jednotce jej nelze standardními nástroji operačního systému vůbec detekovat. Existují 3 hlavní východiska ze situace.

Metoda 1: Kontrola připojení a vodičů



Bez ohledu na to, jak triviální to může znít, porucha často spočívá v nesprávném připojení konektorů HDD a zástrček přicházejících ze systémové jednotky. Může to být špatné připojení nebo poškozený kabel, výměna, která vše opraví.

Pro snazší kontrolu kabelů můžete jednoduše vstoupit do BIOSu stisknutím F2 nebo Vymazat na samém začátku startu počítače.

Viz také: Jak se dostat do systému BIOS na počítači

Dále musíte sekci otevřít Hlavní a ujistěte se, že shell vidí připojenou jednotku. Pokud tomu tak není, pak klidně zkontrolujte připojení nebo vyměňte kabel. Dodatečně rozhodně doporučujeme změnit port spojující disk se základní deskou. Zpravidla má několik SATA konektorů, takže stačí připojit HDD k jinému volnému.

Проверка видимости жесткого диска в BIOS



Metoda 2: Použití speciálních nástrojů



Pokud je v systému BIOS pevný disk, ale systém Windows nedetekuje jeho adresáře, měli byste se uchýlit k použití programů, jako je Partition Magic nebo Acronis Disk Director. Tyto aplikace mají obrovské množství funkcí a jsou schopny vyřešit nejsložitější problémy týkající se výkonu úložného zařízení. Prostřednictvím takového programu můžete identifikovat nový HDD, naformátovat jej a přinutit systém, aby zobrazoval oddíly "Můj počítač".

Přečtěte si více o procesu formátování pomocí softwaru třetích stran v metodě 1 článku na odkazu níže.

Pro více informací: Formátování pevného disku

Metoda 3: Aktualizujte BIOS



Pokud jste vyzkoušeli vše výše popsané a disk nakonec není vidět ani v shellu, ani ve Windows, pak s největší pravděpodobností došlo k softwarové nekompatibilitě mezi BIOSem a novým zařízením. K tomu dochází, když je rozdíl mezi daty vydání komponent větší než 5 let, což je způsobeno zastaralými řídicími soubory, jejichž spouštěcí kódy nedokážou rozpoznat inovace moderního disku.

Budete muset přeformátovat BIOS stažením nejnovějších aktualizací z oficiálních stránek vývojáře základní desky. Více o procesu aktualizace shellu se můžete dozvědět kliknutím na odkaz níže.


Závěr



V zásadě neexistují situace, kdy by nebylo možné synchronizovat připojený nový pevný disk s operačním systémem. Výjimkou je buď nefunkční zařízení samotné, nebo velmi starý počítač, jehož nejnovější aktualizace BIOSu je také velmi stará.

27. srpna 2018 9
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. Valery
    25 Leden 2020 07: 03
    BIOS PC je UEFI. Po instalaci druhého Windows 10 na samostatný pevný disk přestal běžet předchozí Windows 7, ačkoli samotný disk a jeho obsah jsou viditelné. Pokus o spuštění přes UEFI z původního disku se sedmi nepřináší žádné výsledky. Deset začíná znovu. Jaké je východisko ze situace a důvod? Děkuju.
  2. Nemesis
    Nemesis
    26. prosince 2020 01:08
    Vyřešil jsem svůj problém instalací Intel® Rapid Storage Technology
    https://downloadcenter.intel.com/download/28992?v=t
  3. Vladimir
    Vladimir
    30. března 2021 17:01
    Děkuji moc!
    Pomohlo to. Kompetentní autor vše popsal správně. Ne jako amatéři v Yandexu.
  4. Tulipán
    Tulipán
    3. prosince 2023 23:34
    Jste úžasní, skvělý článek. Vše je dobře napsané.
  5. ahhlov
    ahhlov
    4. prosince 2023 20:49
    velmi užitečný článek! pomohl! Děkuju! 
  6. Stasone
    Stasone
    5. prosince 2023 20:22
    přišel na to, co udělat, aby PC vidělo pevný disk
  7. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 13:48
    Také jsem narazil na stejný problém, nepamatuji si, jak jsem to vyřešil
  8. Basketball
    Basketball
    6. prosince 2023 23:29
    Jasně a jasně vysvětleno, moc se mi to líbilo, doporučuji