FreePrograms.me

Jak defragmentovat disk v systému Windows 8

Как сделать дефрагментацию диска на Windows 8


Chcete-li udržet rychlost pevného disku a samotného systému na přijatelné úrovni, musíte pravidelně provádět defragmentaci. Během tohoto procesu jsou informace na disku strukturovány do shluků. Defragmentaci však lze provést pouze u běžných HDD disků (a ne příliš často). Pokud máte SSD, pak se doporučuje úplně opustit defragmentaci.

Jak funguje defragmentace ve Windows 8?



Ve výchozím nastavení G8 provádí automatickou defragmentaci jednou týdně. Proces probíhá na pozadí, takže nijak zvlášť nezasahuje do práce na počítači. Pokud byste však z nějakého důvodu chtěli provést postup ručně, existují k tomu speciální programy od vývojářů třetích stran a standardní nástroje Windows.

Příklad 1: Defragmentace disku Auslogics



Toto je jedno z nejlepších softwarových řešení od vývojářů třetích stran. Program provádí defragmentaci rychleji a lépe než standardní nástroje Windows. Má také pohodlnější a intuitivnější rozhraní. Během defragmentace se soubory nejen distribuují mezi clustery, ale také se přesouvají na rychlejší diskové oddíly v závislosti na jejich důležitosti v systému. Kromě toho program v budoucnu pozastaví proces fragmentace souborů, což umožní, aby k defragmentaci docházelo poněkud méně často. To je dobré, protože provádění této operace často snižuje životnost pevného disku.

Pokyny pro práci s Auslogics Disk Defrag jsou následující:
  1. Otevřete program. V centrálním okně můžete vidět seznam disků. Zaškrtněte políčka vedle těch, které chcete defragmentovat.

  2. Před zahájením samotné defragmentace se doporučuje provést analýzu disku. Chcete-li to provést, klikněte na ikonu šipky naproti "defragmentace". Z rozbalovací nabídky vyberte "Analýza".

    Как сделать дефрагментацию диска на Windows 8


  3. Počkejte na dokončení analýzy. Pokud má jeden z disků (nebo všechny disky) úroveň fragmentace vyšší než 5 %, pak disk potřebuje defragmentaci. K tomu použijte odpovídající tlačítko umístěné pod seznamem disků.




Metoda 2: Wise Disk Cleaner



Jedná se o multifunkční program pro čištění a optimalizaci operačního systému, distribuovaný zdarma. Před zahájením práce program vytvoří záložní kopii systémových dat, takže v případě smazání/poškození důležitých informací je můžete bez problémů obnovit.

Proces optimalizace disku probíhá následovně:
  1. Přejděte do sekce "defragmentace", který se nachází v horním menu.

  2. Níže zaškrtněte políčka vedle jednotek, které chcete optimalizovat.

  3. Klikněte na zelené tlačítko "defragmentace".




Metoda 3: Piriform Defaggler



Tento program je produktem od vývojářů slavného CCleaner, ale je distribuován zcela zdarma. Na rozdíl od standardního nástroje má Windows pohodlnější rozhraní a proces optimalizace v samotném programu je o něco rychlejší. Tento program má také unikátní funkci – defragmentaci jednotlivých složek a souborů, nicméně ne všechny složky a soubory jsou pro optimalizaci vhodné.

Chcete-li defragmentovat, musíte použít tyto krátké pokyny:
  1. Otevřete program. Kliknutím myši vyberte disk, se kterým budete pracovat.

  2. Nejprve můžete zkontrolovat stupeň fragmentace disku. Chcete-li to provést, věnujte pozornost bloku "Stát". Ve výchozím nastavení se tam nebudou zobrazovat žádné informace, takže klikněte na tlačítko "Hodnocení výkonu".

  3. Počkejte prosím na dokončení hodnocení. Pokud v řadě "Roztříštěný" Pokud je hodnota vyšší než 5 %, můžete defragmentaci spustit pomocí stejnojmenného tlačítka ve spodní části okna.



  4. Počkejte na dokončení optimalizace.


Metoda 4: Standardní funkce systému Windows



Pokud nemáte čas stahovat a instalovat softwarová řešení třetích stran, můžete použít standardní řešení Windows:
  1. Otevřít "Tento počítač". Můžete jej otevřít prostřednictvím dlaždicové nabídky "Start" nebo přes "Dirigent", pomocí položek v levé nabídce.

  2. Klikněte pravým tlačítkem na libovolnou jednotku a vyberte z kontextové nabídky "Vlastnosti".



  3. Zde se otevře nové okno, kde je třeba přejít na kartu "Servis" a klikněte na "Optimalizovat".



  4. Otevře se nové okno, kde je třeba vybrat disk kliknutím na něj. Doporučuje se nejprve analyzovat disk na stupeň fragmentace. Použijte tlačítko "Analýza". Proces může trvat dlouho (v závislosti na velikosti disku a rychlosti systému).



  5. Pokud míra fragmentace přesáhne 5 %, pak klidně spusťte proceduru defragmentace pomocí stejnojmenného tlačítka.



Pomocí jedné z uvedených metod můžete rychle defragmentovat pevný disk v počítači. Nezapomeňte však, že systém Windows provádí tento postup na pozadí každý týden, takže se nevyplatí provádět ruční optimalizaci často.
30. prosince 2017 3
Komentář
Zadejte kód z obrázku:*
Kliknutím na obrázek aktualizujte kód, pokud je nečitelný
  1. ahhlov
    ahhlov
    6. prosince 2023 15:23
    Je velmi pohodlné defragmentovat disk v systému Windows 8! Díky moc! vše funguje skvěle! 
  2. Diz1k
    Diz1k
    6. prosince 2023 16:21
    Auslogics Disk Defrag Používám tyto aplikace pro defragmentaci disku

  3. Stasone
    Stasone
    6. prosince 2023 23:02
    fragmentoval disk na mém Windows 8, no, to se stalo jinou záležitostí